top of page

Берлин: Олакшице за раднике са Балкана

Немачки прописи о запошљавању радника са Западног Балкана остајu на снази до 2023. године, пише Дојче веле и наводи да ће грађани Србије, Албаније, БиХ, Северне Македоније, Црне Горе и тзв. Косова и даље моћи да долазе у Немачку независно од стручне спреме.Олакшице, када је реч о правилима за долазак грађана Западног Балкана у Немачку су продужене. У нацрту уредбе у који је лист Франкфуртер Алгемајне Цајтунг имао увид наведено је да би радна снага са Западног Балкана и у наредне три године требало да има олакшан приступ немачком тржишту рада.


Након дугих преговора у владајућој коалицији, министар рада Хубертус Хајл је предложио Нацрт уредбе којом се то регулише и послао на гласање осталим министрима. Документ у основи предвиђа да тзв. правило за Западни Балкан из 2016. године, које би иначе истекло у децембру ове године, буде продужено до 2023. године.

Међутим, предвиђена је нова горња граница: годишње у земљу на тај олакшани начин из региона сме да уђе највише 25.000 људи. У позадини те одлуке су дилеме домаћих политичара у ЦДУ који су на почетку одбијали свако продужавање тог правила.


Прошле године су немачка представништва у иностранству на основу тог правила издала укупно 27.000 радних виза, стоји у нацрту уредбе, наводи лист. Такође је указано да је истраживање Института за тржиште рада и истраживања занимања показало да особе са Западног Балкана у просеку имају дневницу од 12 евра и да је само један одсто њих у Немачкој незапослено или им је потребна помоћ.

bottom of page