top of page

Бесповратна средства ЕУ за седам општина

Пројекат #ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам, доделиће преко 650.000 евра бесповратних средстава из ИПА фондова Европске уније, за пројекте намењене унапређењу туристичке понуде и културног наслеђа у седам општина у Источној Србији и Доњем Подунављу.


Локалне самоуправе, као носиоци пројеката, уложиле су најмање 20% сопствених средстава као додатно суфинансирање за реали-зацију пројеката са којима су кон-курисале.


„Ово су тешка времена у којима смо сведоци Путинове агресије на Украјину. Украјина је наш сусед и пре само 10 дана они су говорили како желе да модернизују своју земљу и подигну своје потенцијале. Ми се надамо да ћемо ускоро поново моћи да са свим партнерским земљама разговарамо о перспективама за светлију будућност. Економски развој и унапређење локалне инфраструктуре су незаобилазан део такве сарадње и то је нешто на чему радимо са Србијом. У овом конкретном случају, у сарадњи са локалним самоуправама. Kроз овај пројекат ЕУ не само да помаже Србији да очува и унапреди своје културно наслеђе, већ и да унапреди своју туристичку понуду, која доприноси економском расту, а нарочито у светлу негативних утицаја ковид-19 пандемије. ЕУ је поносна што је, уз још неке културне споменике, већ омогућила реконструкцију Голубачке тврђаве и срећни смо што можемо да помогнемо радове на објектима у току Дунава и у Источној Србији, да помогнемо да се обнове лепоте богатог културног наслеђа Србије у овом региону. Са великим нестрпљењем ишчекујемо да видимо резултате ових пројеката у општинама и градовима”, рекао је амбасадор Емануел Жиофре, шеф Делегације ЕУ у Републици Србији.


У Смедереву, са нешто више од 65.000 евра биће омогућено постављање Туристичког информационог центра у Смедеревској тврђави, коју годишње посети око 40.000 туриста. Центар ће убудуће поред продаје карата и промотивног материјала, пружати и информације о туристичкој понуди смедеревског региона и Доњег Подунавља.


Општина Мајданпек је највећи добитник средстава Европске уније на овом конкурсу, као носилац два пројекта укупне вредности 175.000 евра. Kроз један пројекат вредан нешто више од 99.000 евра биће направљена пешачка стаза до Трајанове табле, културно историјског споменика из римског периода, уклесаног у литице Ђердапске клисуре који је сад видљив једино са реке. Други пројекат вредан око 75.000 евра, предвиђа уређење отворене туристичке пијаце у Доњем Милановцу, са 32 дрвена киоска, у којима би локални пољопривредници и занатлије продавали своје традиционалне производе. Пијаца је планирана да буде у непосредној близини међународног пристаништа, Туристичког информационог центра и Центра за посетиоце Националног Парка Ђердап.


„Обједињавање туристичке понуде и културног наслеђа, са приликама за економски напредак Источне Србије и Доњег Подунавља је главни циљ пројекта #ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам. Kроз ову компоненту нашег пројекта, ми помажемо унапређење и промоцију овог региона, што за собом повлачи потенцијално већи број посетилаца, а последица тога је економски напредак и отварање нових радних места. У наредне две године, колико је предвиђено да пројекат траје, ми ћемо кроз конкурсе сличне овом, додељивати бесповратна средства малим и породичним предузетницима у туристичком сектору, младим активистима и грађанским организацијама, иноваторима и организацијама које се баве управљањем културним наслеђем, промотерима туризма, регионалним агенцијама за развој, организацијама које се баве пословном подршком развоју и промоцији туризма“, рекао је Александер БЕЦ, вођа пројекта #ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам.


За мулти-партнерски пројекат који води Општина Неготин, укључени су и Туристичка организација Неготин, Музеј Kрајине и Регионална агенција за развој Источне Србије (РАРИС). Пројекат вредан више од 99.000 евра, предвиђа изградњу мокрог чвора у музеју Мокрањчева кућа, реновирање Туристичког информационог центра и унапре-ђење маркетинга и промоције, кроз традиционалне канале и у дигиталном окружењу.


Општина Голубац конкурисала је за адаптацију Туристичког инфо центра и рекон-струкцију централног градског Трга, у вредности од нешто мање од 100.000 евра. Након реконструкције, током летњих периода на тргу ће бити постављена летња продајна изложба локалних пољопривредних и занатских радова. Планирано је да се на тргу одржавају летњи фестивали за децу као и друге културне манифестације. Уз помоћ пројекта развиће се нови туристички производ нематеријалног културног наслеђа овог краја у виду оживљавања Ђердапских митова и легенди.


За лакши приступ тврђави Фетислам, која се реконструише кроз другу компоненту пројекта #ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам, као и повезивање са међу-народним бициклистичким рутама Еуровело 6 и 13, Општина Kладово добиће нешто више од 78.000 евра. Kроз пројекат биће направљена и пешачка и бициклистичка стаза у шанцу тврђаве који окружује цео локалитет, што ће омогућити безбедније кретање посетилаца.


Општина Велико Градиште добиће нешто мање од 56.000 евра за акцију названу „KулТура на точковима“, пројекат који се наслања на њихове претходне активности, а циљ му је да промовише и успостави интегрисану туристичку понуду за најмање три културно-историјска споменика у том региону – тврђаве Рам и Голубац и римски комплекс Виминацијум. Други део пројекта предвиђа реконструкцију дела Еуровело 6 међународне бициклистичке руте, модернизацију интернет сајта локалне туристичке организације, као и увођење интегрисаног система резервација смештаја и категори-зацију Великог Градишта као туристичке дестинације.


Град Зајечар, који нема довољне и адекватне смештајне капацитете, може да рачуна на нешто више од 79.000 евра за завршетак омладинског кампа у спомен парку „Шума Kраљевица“, у коме би се убудуће могли смештати учесници различитих културних, спортских, образовних, музичких, омладинских и других манифестација које град орга-низује.


Пројекат „#ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам“ финансира Европска унија, суфи-нансира немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (БМЗ), а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

Comments


bottom of page