top of page

Бивши амбасадор ускоро пред судом - детаљи остају државна тајна

Парламентарни одбор за спољне послове Мађарске расправљао је данас, на затвореној седници, о случају Габора Калете, бившег мађарског амбасадора у Перуу, оптуженог за дечју порнографију.

Иако су државни секретар Тамаш Менцер, Канцеларија за информисање и служба ОРФК, изнели неке детаље о случају Калета, извештај и записник са састанка запечаћени су и остаће државна тајна у наредних десет година. Тако и даље остаје нејасно колико дуго је Калета чинио споменуто кривично дело, као и то где су снимци били чувани.


Агнеш Вадаи, посланик опозиционе Демократске коалиције и члан Одбора за спољне послове, рекла је након састанка да су записници и извештаји о случају Калета депоновани на захтев Министарства спољних послова и трговине. Она је додала да на састанку одбора није одговорено на веома важне детаље, на пример колико времена се бивши амбасадор бавио дечјом порнографијом, да ли га је неко уцењивао и да ли је слике чувао у службеном или приватном рачунару.


Жолт Немет, функционер Фидеса и шеф одбора, рекао је на конференцији за штампу након састанка, да је овај случај "шокантан и жалостан" и да "баца сенку на читаву мађарску дипломатију". Немет је назвао поступање Мађарске у овом случају „узорним“, рекавши да власти нису оклевале да повуку амбасадора са функције у Перуу, након што су у марту прошле године биле упозорене да постоје наводи против њега. Након истраге вођене између марта и новембра прошле године, против Калете је поднета оптужница и суђење ће почети следећег месеца, рекао је Немет.


Он је рекао да случај има "занемарљиве" политичке импликације, додајући да је бивши амбасадор пре именовања био саслушан неколико пута и да су његово постављење тада подржале све политичке странке. Немет је, међутим, рекао да систем провере националне безбедности захтева модернизацију, за коју је Национална обавештајна канцеларија припремила конкретне предлоге.


Као што смо раније известили, мађарски амбасадор у Перуу, Габор Калета, повучен је из те земље и ускоро ће се наћи пред судом, јер је у његовим уређајима за комуникацију пронађено више од 19.000 порнографских фотографија, особа млађих од 18 година, што је откривено опсежном међународном акцијом. Случај, који је у јавност први изнео мађарски портал ИНДЕКС, био је у тајности скоро годину дана, а многи детаљи још увек нису познати јавности.

bottom of page