top of page

Бивши супруг Јудит Варге критиковао Виктора Орбана

Бивши супруг донедавне министарке правде Јудит Варге, која је у суботу увече поднела оставку на све своје функције и објавила да се повлачи из јавног живота, оптужио је владу Виктора Орбана да је жртвовала председницу Каталин Новак и његову бившу супругу, како би заштитила друге, одговорне за помиловање особе осуђене за прикривање педофилије. Он је оптужио Фидес да је циљ те странке једино увећавање богатства њених функционера.


Петер Мађар, донедавни супруг Јудит Варге био је на високим позицијама у више државних институција и банака. Након њене суботње оставке, изнео је критичке примедбе на рачун Орбанове владе, укључујући и ону да су "неки највиши званичници једино желели огромно богатство" и да је "стварање грађанске Мађарске само политички производ".


Према објави на Фејсбуку, Мађар је поднео оставку у неколико државних компанија и банака. Поред осталог, био је члан дирекције у Јавног предузећа "Мађар Козут", које управља путевима, као и "Воланбуса", главног државног саобраћајног предузећа. Осим тога, био је и члан Надзорног одбора државне МБХ банке.


Мађар је написао да разлози за његову оставку нису професионалне природе. Истакао је да не жели да остане "сарадник режима у којем се одговорни за председничко помиловање помагача насилника крију иза женских скута", алудирајући да су други одговорни за помиловање, али да је премијер Орбан жртвовао председницу и Јудит Варгу како би их заштито.


Он је истакао да је програм Орбановог Фидеса "више богатства и више моћи". Оптужио је министра Антала Рогана за енормно лично богаћење током обављања државних функција и додао да је Орбан јуче "жртвовао оне који су радили за своју земљу и за сународнике, а не за личну корист".


"На општим изборима 1998. године, Орбанов Фидес је водио кампању обећавајући да ће створити напредну, грађанску Мађарску. Верујем у ту идеју и помогао сам да се она оствари. Међутим, схватио сам да је то само политички производ који им је само помогао да стекну више богатства“, написао је Мађар и поручио: "Не бојте се! Ништа не траје вечно. Ми се ни за оних 150 година нисмо потурчили“, алудирајући на турску окупацију Мађарске (1541-1699).

bottom of page