top of page

Биро: Корумпирани су појединци, не систем

Корупција у Мађарској није већа него другде, рекао је за Блумберг Ференц Биро, председник недавно основане Управе за интегритет. Он је додао да верује да није корумпиран читав систем мађарског премијера Виктора Орбана, већ појединци.Ференц Биро је рекао да не би требало да постоји знак једнакости између владе и корупције. Борбу против корупције он сматра кључном, "макар и само зато што је то један од услова за добијање фондова ЕУ, а ослобађање милијарди евра неопходно је за јачање мађарске привреде".


Председник Управе за интегритет каже да ће нова канцеларија имати за циљ промовисање промене економске културе и сузбијање корупције, али не и кривично гоњење. Како је рекао,то тело ће морати да ради са другим органима, да би се постигли резултати, а задаци ће укључивати и побољшање имиџа Мађарске.


Управа за интегритет је покренута прошле године, а заједно са својом радном групом за борбу против корупције, она треба да покаже посвећеност владе сузбијању корупције, како приступ новцу ЕУ не би био ускраћен, због забринутости за владавину закона. Оснивање тог тела био је један од 17 услова Европске комисије за ослобађање мађарских фондова ЕУ.

bottom of page