top of page

БиХ протестује због Орбанове помоћи РС

После најаве Мађарске да ће у четвртак у Републику Српску послати медицинску помоћ за борбу против корона вируса, министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић упутила је протестно писмо мађарском шефу дипломатије Петеру Сијарту и жалбу високом представнику ЕУ за спољну политику Жосефу Борелу."Иако је Босна и Херцеговина и даље захвална на било којој помоћи, запазила сам да су неке државе чланице недавно и селективно давале помоћ и донације одређеним административним регијама, територијама или чак одређеним етничким групама унутар Босне и Херцеговине. Kао што сте засигурно свјесни, Босна и Херцеговина је мултиетничка и мултикултурална земља с политичком и друштвеном равнотежом која тежи равноправности свих својих грађана", навела је Турковићева у писму и додала да Босна и Херцеговина цени сву помоћ коју је Мађарска пружила у овом тешком раздобљу, али сматра да је корисније ако се та подршка пружи свим грађанима БиХ, а не селективно", наводи министарка.


Члан Председништва БиХ Милорад Додик пре тога је захвалио премијеру Мађарске Виктору Орбану и навео да ће се у контингенту помоћи из Мађарске наћи респиратори, заштитне рукавице, маске и друга медицинска опрема неопходна за борбу против корона вирус у РС-у. Додик је одбацио покушај уплитања ОХР-а у решавање ситуације у вези с корона вирсом.

“Видимо покушаје ОХР-а да се нешто намеће. Одбацујемо било какав рад ОХР-а у вези са овим питањем. ОХР није задужен за питања изван Дејтонског споразума. Kорона вирус нигде није поменут у Дејтонском споразуму”, нагласио је Додик.

Поводом најављене помоћи Мађарске српском ентитету у БиХ, данас се огласила и Странка демократске акције. СДА се захвалила свима који су пружили помоћ БиХ у борби против пандемије коронавируса и истакла да помоћ која се упућује мора бити усмеравана преко Владе БиХ.

"Није у духу добрих односа између БиХ и оних земаља које су своју помоћ доставиле само једном ентитету као што је то урадила Руска Федерација, а најављује Мађарска. СДА то разумијева као намјеран чин заобилажење и минимизирања државних институција. На тај начин се вријеђа суверенитет БиХ и иде на руку политикама пођела у нашој земљи", сматрају у овој странци.

Commentaires


bottom of page