top of page

Блумберг: МОЛ би могао да добије предност

Пољска се залаже за санкције ЕУ руским енергетским ресурсима не само из политичких и безбедносних разлога, већ и из перспективе пословне конкурентности. Уколико Мађарска или друге државе добију изузеће од забране, могле би да стекну значајну предност у производњи и продаји угљоводоничних производа, пише Блумберг.Према Блумбергу, Пољска лобира у Бриселу како за забрану увоза из северног гасовода, тако и за казнене тарифе на нафту произведену у Русији која стиже са југа, преко Турске. Пољска влада зна да је Немачка кључни играч у постизању циља, односно затварања славина на северном краку цевовода Дружба, па ресорно пољско министарство преговара са Берлином.


Северни нафтовод је у прошлости имао капацитет од 720.000 барела сирове нафте дневно, од чега је већина ишла у Пољску и Немачку. Међутим, ако Мађарска може да настави да купује нафту од Русије због недостатка одрживих алтернатива из других извора, највећа пољска рафинерија, ПКН Орлен, могла би да изгуби конкурентност у односу на свог мађарског ривала МОЛ. Пољско министарство климе стога лобира у Бриселу и Берлину за, како они кажу, „механизам једнаких услова“ за руску нафту.


То би значило да би чак и они који добијају нафту преко северних или јужних рута из Русије јефтиније, уз благослов ЕУ, могли да виде своју откупну цену допуњену посебним тарифама ЕУ на ниво саудијских или норвешких цена нафте, на које Пољска тренутно прелази. То би неминовно значило не само мањи профит за мађарску нафтну компанију МОЛ, већ и много веће цене за индустрију и приватне потрошаче.


Како Блумберг истиче, иако би санкције на нафту базирану на нафтоводима захтевале једногласност ЕУ и да би им се Мађарска скоро сигурно успротивила, одлука о тарифама би захтевала само подршку квалификоване већине националних влада.

bottom of page