top of page

Богдану Диклићу награда „Нушићевих дана”

Нушићева награда за животно дело глумцу комичару ове године припала је Богдану Диклићу, одлучио је жири 39. Позоришног фестивала „Нушићеви дани”, који се одржава од данас до 26. маја у Смедереву.Богдана Диклића публика воли захваљујући његовим бројним антологијским улогама, попут оних у филмовима „Национална класа”, „Мајстори, мајстори”, „Маратонци трче почасни круг”. Телевизијска публика цитира његове реплике из серија „Грлом у јагоде”, „Отворена врата” и бројних других.


„У својој збирци уметничких признања има нашу најзначајнију филмску глумачку награду, са именом глумца Павла Вуисића са којим је играо у култним „Маратонцима”, има и две пулске ’Златне арене’, добио их је за улоге у два регионална филма, потврдивши да је остао глумачка величина читавог некада заједничког културног простора. Нушићева награда је, веровали или не, прво велико позоришно признање које добија ова глумачка легенда”, наводи Оливера Милошевић, новинарка и театролошкиња, у тексту посвећеном лауреату.


Диклића многи памте по представи „Професионалац” у којој је више од хиљаду пута играо са Батом Стојковићем. Сваки његов излазак на сцену је увек запажен и упечатљив. У великој или епизодној улози је ненаметљив покретач радње или неко преко кога се преламају делања свих осталих ликова. Улоге смушених, благих, тихих, али и неуротичних, а осионих ликова, какве је често тумачио, билe су весници његовог става и погледа на свет, додаје се у тексту посвећеном добитнику.


У жирију за Нушићеву награду за животно дело глумцу комичару били су Мирослав Радоњић, театролог и директор Стеријиног позорја, и глумци Гордана Ђурђевић Димић и Небојша Дугалић.

Comments


bottom of page