top of page

Божићна посланица СПЦ

"Нека овај Божић, децо наша духовна, унесе у ваше домове мир, љубав, слогу, радост и благослов у све дане вашег живота! Нека нам новорођени Младенац Христос подари покајање и спремност на праштање!", каже се, поред осталог, у Божићној посланици СПЦ.


"Уколико међу вама и данас има оних који су у свађи, позивамо их да у божићној радости једни од других затраже опроштај, муж од жене, а жена од мужа, деца од родитеља, а родитељи од деце, сусед од суседа. Морамо затражити опроштај једни од других ако хоћемо да будемо Божји и да нам Божић буде радостан, срећан и благословен, и ми у Њему. Љубав новорођенога Богомладенца подсећа нас и позива да у овим данима великих искушења заблагодаримо лекарима и свему медицинском особљу које се несебично труди да помогне сваком човеку, често и по цену сопственог живота”, наведено је у посланици.


Како је речено, „на овај начин, кроз своју несебичну жртву, они показују да су заиста деца Божја, спремна да чују и изврше реч Христову да нема веће љубави од ове да ко живот свој положи за ближње своје”.


„Та љубав и жртва обавезују да све вас, децо наша духовна, позовемо и замолимо да у овим данима, тешким за свеколики род људски, чувате своје здравље и свој живот, као и да чувате друге на начин како то препоручују здравствене службе наше матичне земље и земаља у којима живи наш народ, широм света”, речено је у посланици.


Тако чинећи, истакла је СПЦ, „ви не показујете одсуство вере или маловерје већ сведочите да поштујете светињу живота, да волите ближње и да љубите Господа који је сами живот”.


„Славећи у таквој љубави Господа, зарадујмо се Богу и Божићу и прославимо Христа Богомладенца као једино ново под сунцем. А ако нам је, можда, целе године туга пристискала срце, нека се данас роди радост у њему јер славимо Рођење највеће Радости, Рођење Сина Божјег Исуса Христа”, навела је СПЦ.


Такође, СПЦ је у посланици поручила да је и овог Божића заједно са браћом и сестрама на Косову и Метохији, „у колевци нашег народа”.


„Њихови разорени домови су и наши домови, њихова спаљена огњишта су и наша огњишта, вековни храмови који су порушени наши су храмови. Зато се молимо Господу да њима и нама подари снаге, упућујући им речи охрабрења које је Христос упутио Својим ученицима: 'Не бој се, мало стадо'“.


У посланици је СПЦ српском народу широм света поручила да чува своју православну веру, свој језик и своје писмо, ма на ком континенту и у којој земљи живео.


„Будите поносни и достојанствени. Ми смо древни хришћански народ, који је кроз крштење, кирило-методијевско наслеђе и светосавску просвету постао део културе свецелог хришћанског света”, речено је у посланици.


Посланицу редовну упућује патријарх у име СПЦ, која је тренутно без поглавара, до 18. фебруара, за када је заказан изборни Сабор. Надлежност патријарха преузео је Синод, на чијем је челу најстарији по чину у том телу, митрополит дабробосански Хризостом, који има и звање чувара трона до избора новог поглавара.


Посланица ће се читати у свим храмовима СПЦ након литургије на Божић, 7. јануара. Митрополит дабробосански Хризостом служиће божићну литургију, у четвртак, у 9 часова у Храму светог Саве, на Врачару.bottom of page