top of page

Бока: Председавање ЕУ у светлу мађарских интереса

Предстојеће председавање Мађарске Европском унијом створиће „широке могућности за промовисање мађарских интереса и приоритета“, рекао је Јанош Бока, нови мађарски министар за питања ЕУ, на летњем универзитету „Тушвањош“ у Румунији.Министар Бока, који ће на ту функцију ступити 1. августа, рекао је да ће Мађарска преузети ротирајуће председавање ЕУ после избора за ЕП 2024, у време „институционалне транзиције” када би земља могла „да обликује приоритете ЕУ на начин да они такође представљају интересе и приоритете Мађарске”. Он је додао да ће Мађарска имати „неутрално и лојално кооперативно“ председавање.


Обнављање „опадајуће глобалне конкурентности“ ЕУ биће главни приоритет за мађарско председавање. Рад на кохезионој политици заједнице и затварање јаза између региона биће тематске компоненте тих напора. Мађарско председавање ће наставити напоре у вези са миграционом политиком ЕУ око које чланице имају консензус, као што је јачање контроле спољних граница и сарадња са трећим земљама како бисмо се носили са притиском миграција", рекао је он.


Бока каже да ће се такође радити на постизању напретка у погледу проширења ЕУ и остваривању „опипљивог напретка у случају сваког стварног кандидата и потенцијалног кандидата“. Он додаје да „свака криза унутар ЕУ даје њеним институцијама шансу да ојачају федеративне компоненте европских интеграција, што резултира повећањем и проширењем законодавства и све строжим механизмима координације, који одузимају члановима инструменте да сами решавају кризе.


ЕУ, по њему, није успешно управљала ни економском кризом, ни пандемијом ковида, али су све даља овлашћења и ресурси преношени са националног на ниво ЕУ, рекао је он.


Што се тиче интеграције западног Балкана, Бока је рекао да „ЕУ делује против сопствених геостратешких, безбедносних и економских интереса када успорава приступање тих земаља“ и да су разлози "искључиво политички".

Comments


bottom of page