top of page

Болнице одлажу одморе запослених

Због повећања броја пацијената оболелих од короне и најаве стручњака да ће у септембру доћи до погоршања епидемиолошке ситуације, неке болнице у Србији приморане су да „повуку” са годишњих одмора здравствене раднике. Због тога сви они који су планирали да путују на летовање почетком септембра, мораће да одложе своје планове јер су неопходни у здравственим установама за лечење пацијената.


Међу првим установама које су одложиле летовања својих запослених је Клинички центар Крагујевац. Како за објашњава професор др Предраг Саздановић, директор ове установе, забранили су одлазак запосленима на годишње одморе јер очекују пораст броја пацијената којима ће бити неопходно лечење у болници. О томе су донели наредбу јер сматрају да је ситуација веома озбиљна и да нема места за било какву дискусију. Сви медицинари морају да буду на својим радним местима, спремни да лече људе.


– Стигло нам је 46 захтева запослених да иду сада на одмор, што смо морали да одбијемо. Само смо два захтева одобрили и то за особе које имају здравствене проблеме. Имали су времена у јуну, јулу или августу да искористе годишње одморе. Од 6. септембра то није могуће. Јасно нам је да свака мера не наилази увек на одобравање, али је битно да доноси резултате. Тако смо увели правило да запослени који су одсутни дуже од недељу дана, а нису вакцинисани, морају да ураде ПЦР тест о свом трошку да би могли да се врате на посао. То је утицало на људе да изаберу вакцинацију, па је проценат имунизованих међу запосленима повећан са 56 на око 70 одсто. Бунили су се у почетку, али су схватили шта је радна обавеза – појашњава др Саздановић.


Он напомиње да је дошло до експлозије броја хоспитализованих пацијената оболелих од короне, јер се утростручио број пријема у болницу.


– Углавном је већи број заражених последица одласка на летовање, јер сада долазе читаве породице са малом децом. Тренутно оболели су у четири клинике у нашој установи, а планирамо да отворимо и пету – нагласио је др Саздановић.


Дом здравља дневно бележи по 600 прегледа у ковид амбулантама.

Колико је тешка ситуација упозорио је јуче и министар здравља др Златибор Лончар, који је истакао да је здравствени систем приморан да повуче са одмора медицинске раднике који су дуже од две недеље на одмору, како због ковид пацијената, тако и због оних који немају корону.


– Трансформишемо систем сходно ситуацији. Тренутно се налазимо у озбиљној ситуацији, стога смо принуђени да део наших здравствених радника који су већ преко две недеље на годишњем одмору повучемо, не само због повећања броја оболелих од короне, већ да бисмо покушали да пружимо здравствену помоћ и пацијентима који нису оболели од ковида. После оволико времена борбе против короне морамо да водимо рачуна и о пацијентима који су негативни. И ти људи морају да се лече, да имају услове. Што се тиче кадрова, имамо медицинске сестре на бироу, али оне не желе да раде када чују да треба да раде у ковид болници и на одељењу интензивне неге. Треба да се направи разлика и да они који раде у ковид систему буду додатно награђени – рекао је др Лончар.


Осим тога што морају да им ускрате годишње одморе због великог прилива болесника, челнике здравствених установа широм земље брине и то што невакцинисани здравствени радници могу да заразе пацијенте који леже у болницама због разних других болести. Зато неке установе доносе нове одлуке. На пример, невакцинисани радници Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Ниш, који су одбили вакцинацију против короне биће пребачени на административне послове, што је најавио директор ове куће др Зоран Перишић. Он сматра да та одлука неће утицати на квалитет лечења, јер имају довољно радника.


Апелима за вакцинацију доцента др Татјане Аџић Вукичевић, директорке ковид болнице у Батајници, одазвало се доста медицинских сестара које раде у овој болници па су се имунизовале пред јесењи удар ковида. Она сматра да овде не би успела мера која је спроведена у Нишу.


– Мислим да би требало санкционисати здравствене раднике који не желе да се вакцинишу против ковида, али бисмо онда били у шах-мат позицији јер не би имао ко да ради. Ако би се пребацили да раде административне послове, имали би за 20.000 динара мању плату, али то би некако надокнадили другим пословима. Не бисмо их много оштетили. А с друге стране, немамо ми толико специјалиста које бисмо лако могли да заменимо другима. Не знам како да објаснимо лекарима и сестрама да је неопходно да се вакцинишу. Пре неколико дана у Нишу је преминуо лекар, антиваксер, који је био 1973. годиште. Лежао је код куће три дана са високом температуром и није хтео да се јави лекарима за помоћ, па је преминуо за мање од 24 сата. То је тако тужно. Био је доктор специјалиста, мултиталентована особа, свирао је гитару, имао је троје деце – наглашава за наш лист др Аџић Вучићевић.


Ситуација са бројем оболелих од короне је лошија из дана у дан. Наша саговорница напомиње да се болница у Батајници брзо попуњава и да ћемо доћи у ситуацију да ће оболели Београђани морати да се транспортују по унутрашњости Србије.


– Јуче смо имали 62 пријема болесника, прекјуче 71. А тек очекујемо пораст броја заражених и оних који ће морати на болничко лечење. Од 4. децембра до сада смо имали више од 9.100 пријема у болницу. Сада имамо највише младих мушкараца, који моле за дах. Радили смо анализу међу хоспитализованима и дошли до закључка да је од укупног броја оболелих свега пет одсто вакцинисаних. Дакле, 95 одсто оних који завршавају на болничком лечењу код нас нису примили вакцину – упозорава др Аџић Вукичевић.


А да ли је могућа обавезна вакцинација здравствених радника? Премијерка Србије Ана Брнабић сматра да би увођење обавезне вакцинације против короне за здравствене раднике отворило друге проблеме за Србију и евентуално одвело на Европски суд за људска права у Стразбуру.


Она је рекла да не би волела да лекарима намеће тако очигледне ствари као обавезе, јер сматра да би то било вређање.


Нагласила је да би евентуално увођење обавезне вакцинације у здравству довело да отпуштања 20 одсто здравствених радника који из неког разлога не желе да се вакцинишу.

bottom of page