top of page

Борба за лидерство у МСП-у

Бивши лидер Мађарске социјалистичке партије (МСП) Атила Мештерхази, најавио је да ће се поново кандидовати за место председника опозиционе странке коју тренутно води Берталан Тот.Популарност МСП-а последњих година је драстично опала, а недавна истраживања говоре о томе да постоји реална могућност да странка и не пређе цензус од пет одсто, колико је потребно за улазак у парламент. Међутим, с обзиром на то да су опозиционе странке недавно најавиле да ће удружити снаге пред опште изборе 2022, неки политичари из редова социјалиста ће вероватно ипак моћи да заузму места у наредном скупштинском сазиву, према коалиционом договору који буде постигнут.


Бивши председник МСП-а Атила Мештерхази је такође гласни заговорник заједничке листе опозиционих странака и постављања заједничких кандидата у изборним јединицама. Међутим, свестан да је последњих година његова партија изгубила на популарности, па наглашава важност проширења базе присталица МСП-а. Сматра да ће то бити важно не само за удружену опозицију 2022. године, већ и за побољшање преговарачке позиције МСП-а, када на ред дође одређивање изборних кандидата у местима и окрузима.


Мештерхази, који је тренутно председавајући Парламентарне скупштине НАТО-а, претходно је председавао МСП-ом од 2010. до 2014. године, а на изборима 2014. био је кандидат за премијера те левичарске странке. Касније је поднео оставку на место шефа парије, али не због губитка тих избора, већ тек након лоших резултата приликом избора за Европски парламент. Године 2018. поново се кандидовао за председника странке, али је изгубио од Берталана Тота, резултатом 54:46.


Мештерхази каже да су многи, откад није на партијској функцији, од њега тражили да се поново кандидује за лидера странке. МСП ће 19. септембра одржати свој изборни конгрес, током којег ће се странка пребацити на систем копредседавања, што значи да ће бити изабрана два лидера - мушког и женског пола. Берталан Тот је већ најавио да ће се поново кандидовати за председничко место, док за другог копредседавајућег предлаже Агнеш Кунхалми.

Comentarios


bottom of page