top of page

Бојазан од санкција на нуклеарну енергију

Влада мора да се бори не само против растућих цена нафте и гаса, већ и да гарантује сигурност снабдевања, каже државни секретар у кабинету мађарског премијера, Чаба Деметер. У међувремену, Брисел већ ради на деветом пакету санкција, који би наводно укључивао нуклеарну енергију.У интервјуу Кошутовом радију, Деметер је рекао да су, када је реч о гасу, дугорочни уговори гаранција за Мађарску, док се друге земље суочавају не само са поскупљењем, већ и са неизвесношћу да ли ће гаса бити довољно за грејну сезону.


„Зато кажемо да гласови који позивају на промене морају бити појачани. Наш појачавач су националне консултације, због чега је толико значајан податак да је упитнике већ попунило преко милион људи. Искористио бих прилику да се захвалим свима који су то учинили“, нагласио је он.


Према Деметеровим речима, актуелно је питање цена бензина и снабдевања нафтом, јер ће одлука о ембаргу на нафту ступити на снагу наредних дана. Мађарска се изборила за изузеће од ове одлуке и успела је да настави да добија руску нафту нафтоводом, али нажалост она неће бити изузета од поскупљења, подсетио је он.


У међувремену, Брисел већ ради на деветом пакету санкција, који би наводно укључивао нуклеарну енергију. То би, сматра Деметер, нанело озбиљну штету Мађарској, делом због тога што јединице нуклеарне електране Пакш користе руску технологију, а делом зато што би то представљало препреке на путу ширења Пакша.


"Енергија из ове електране је гарантује јефтинију струју за Мађарску и зато не подржавамо тзв. нуклеарне санкције. Задатак мађарске владе је да постигне промену правца, јер би у супротном Европа могла да претрпи штету после које нема опоравка", рекао је државни секретар и подсетио да, иако су доносиоци одлука у ЕУ раније говорили да ће санкције окончати рат, то се није десило.


"У међувремену, ефекти на европску економију су драстични. Европска комисија већ у четвртом кварталу очекује рецесију и успоравање привреде", нагласио је он.


Оливер Хортаи, шеф владиног одељења енергетске и климатске политике, рекао је да у Европи више није питање колико кошта сирова нафта или гориво, већ да ли ће их бити. Он додаје да ће се тржишне тензије прелити и на Мађарску, па би чак могле да угрозе и замрзавање цена горива.


Русија покушава да преусмери свој извоз, а последњих месеци то је било успешније него што се очекивало, јер све више сирове нафте налази нова тржишта, рекао је Оливер Хортаи и додао да ће, ако Руси буду у могућности да преусмере извоз у друге регионе, санкције бити бесмислене, а Европљани ће непотребно платити трошак.


"Такође, постоји ризик да ће САД наметнути извозна ограничења како би заштитиле своје тржиште. То би могло додатно ограничити маневарски простор ЕУ", рекао је он.

Comments


bottom of page