top of page

"Бојкот Олимпијаде увек плаћају спортисти"

Олимпијске игре би требало да буду посвећене спорту и спортистима, а не политици, рекао је у уторак Петер Сијарто, мађарски министар спољних послова током посете Фукуоки у Јапану, указавши на штете које би могао изазвати евентуални бојкот.Губитници било каквог бојкота Олимпијаде били би спортисти који су вредно тренирали током свог живота и нису имали никакве везе са политичким одлукама, рекао је Сијарто. „На састанку са Нг Сер Миангом, потпредседником Међународног олимпијског комитета, разговарао сам о предностима спорта као средства за мир и одвајању од геополитике“, рекао је Сијарто на Фејсбуку.


Он је нагласио да би потпуно инклузивна Олимпијада могла у великој мери унапредити мирно решавање сукоба, укључујући и рат у Украјини. Сијарто је приметио да је бојкот комунистичких земаља током Олимпијских игара у Лос Анђелесу 1984. одузео шансу да се докаже више од 100 мађарских спортиста.


„Ми Мађари не говоримо само о моћи спорта да створи мир, већ и делујемо на њега, и у том смислу смо понудили прилику женској рукометној репрезентацији Украјине да игра квалификације за светско првенство, а фудбалској репрезентацији Белорусије да игра квалификације за Европско првенство у Мађарској. И настављамо да нудимо простор за спортске догађаје који се због рата не могу одржати на првобитној локацији", рекао је он.Comments


bottom of page