top of page

Брза пруга: У Мађарској касне радови

Пругом за велике брзине од Београда до Будимпеште, када буде завршена, требало би да се путује нешто више од два сата. На територији Србије урађено је више од 30 одсто предвиђених радова, а са мађарске стране тек нешто више од 10 процената.Железнички саобраћај између Новог Сада и Суботице у априлу је обустављен: колосеци су демонтирани, контактна мрежа скинута, а стара железничка инфраструктура је уклоњена. Тада је почела изградња потпуно нове међународне железничке магистрале. "Tренутно се ради нa коловозној плочи. Радови иду по планираној динамици. Урађено је од 35 до 40 одсто радова на доњем строју", изјавио је из предузећа које надзире радове Драган Арсић.


Инжињер на пројекту Драган Глигоров каже се гради оно што на овом делу Балкана до сада није грађено, те да се воде међународним искуствима и стандардима. Вијадукти, први код Врбаса од 1.465 метара и други код Малог Иђоша од 500 метара, биће најизазовнији објекти трасе од Новог Сада до Kелебије. Укупно ће бити саграђено око 60 нових објеката: 30 надвожњака, 13 подвожњака, пет галерија и четири мостовске конструкције.


Из "Инфраструктура железница Србије" Ненад Станисављевић објашњава да ће бити урађено укупно 12 железничких станица, реконструисано свих девет станица од Новог Сада до Суботице, а биће изграђене три нове железничке станице у Врбасу, Руменки и Ловћенцу.


"Биће посебан изазов реконструкција и модернизација железничких чворова Нови Сад-Суботица-Врбас. То су три железничка чвора, где ће у потпуности бити замењена железничка инфраструктура", наводи Станисављевић.


Свакодневно је, дуж трасе од 108 километара, у просеку ангажовано око 1.000 радника и велики број машина. За радове је надлежан конзорцијум кинеских железница, а вредност уговора је 1,16 милијарди долара. Рокове, обећавају извођачи, неће пробијати, иако има проблема. Министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да је први проблем археологија."Имамо 23 археолошка налазишта. То неминовно успори радове", каже Весић.


Као други проблем, Весић наводи колизију са постојећом инфраструктуром: "Када дођете на терен, видите да је другачије него у пројекту. Има ту колизије са постављеном водоводном мрежом и мрежом за гас, али и то се решава", додаје минисар.


Према његовим речима, трећи проблем је експропријација која је у току, али која увек захтева време, јер није свако задовољан ценом коју добија. Пруга за велике брзине неће се укрштати са друмским путевима, чиме се повећава безбедност свих учесника у саобраћају. Kонтрола ће се обављати преко европског система управљања железничким саобраћајем.


Пре тачно годину дана почели су радови на деоници пруге за велике брзине од Суботице до Новог Сада. Према динамичком плану, рок за завршетак радова је август 2025. године, док се крајем те или почетком 2026. године очекује и први воз, који ће на релацији од Београда преко Новог Сада до Суботице, према првим проценама, путовати сат времена и 15 минута.


bottom of page