top of page

Брисел: Данас о могућем компромису

Чланицама ЕУ представљен је компромисни предлог за актуелну деблокаду коришљења заједничког буџета, о чему ће се данас одлучивати у Бриселу. Пољска и Мађарска су недавно блокирале усвајање вишегодишњег буџета ЕУ-а и плана за опоравак од кризе изазване короном, чему се сада, по свему судећи, назире крај.


Немачко председништво ЕУ припремило је нацрт решења за отклањање мађарско-пољске блокаде великог финансијског пакета према, према којем се одлука о повезивању доделе европских средстава с владавином права не би могла примиенити док то не одобри Суд ЕУ.


Такво решење, које је немачка делегација постигла с Мађарском и Пољском, представљено је у среду поподне амбасадорима држава чланица. Сада је потребно да га потврде челници земаља чланица, који ће се у четвртак окупити на дводневном самиту у Бриселу. За одлуку је потребна сагласност свих земаља чланица.


Kако наводе агенције, према предложеном компромису, уредба којом се додела европских средстава условљава владавином права, остаје непроменљива, а Мађарска и Пољска би добиле гаранцију да ће се механизам користити објективно и непристрасно. Утврђено је и када се може активирати механизам којим се условљава додела европских средстава поштивањем владавине права.


Према нацрту текста, Kомисија неће предлагати мере према уредби о механизму условљености док не разради смернице за примену механизма, а те смернице могу бити довршене тек након одлуке Суда ЕУ. То значи да нема одлуке о санкцијама пре одлуке Суда.


Према предложеном компромису, "примена механизма условљености биће објективна, праведна, непристрасна и утемељена на чињеницама", при чему ће се све државе чланице третирати подједнако и без дискриминације.


Такође, према предложеном тексту, механизам условљености примењиваће се само за програме који се финансирају у оквиру новог ВФО-а и плана за опоравак, а не и за оне који се финанцирају из садашњег ВФО-а, за раздобље 2014-2020. Раније је било предвиђено да се механизам примењује за све исплате из европског буџета, почевши од 1. јануара 2021, укључујући и финансирање из садашњег ВФО-а, из ког се средства могу трошити још наредне три године.


То у пракси значи да се механизам и не може примењивати пре 2022. или 2023, када ће почети привођење крају пројеката у оквиру нових програма из следећег седмогодишњег буџета.


Због механизма условљености, Мађарска и Пољска тренутно блокирају доношење дела пакета о седмогодишњем буџету ЕУ-а и плана за опоравак. Вишегодишњи финансијски оквир (ВФО) за раздобље од 2021. до 2027. године износи 1.074 милијарде евра, а ванредни инструмент за опоравак је 750 милијарди. Од тога би се 390 милијарди доделило државама чланицама као бесповратна помоћ, а 360 милијарди кроз повољне зајмове.


Без усвајања целог пакета не може се донети ни годишњи буџет за 2021. и ЕУ би тада морала да се финансира према привременом буџету, који функционише по систему "привремених дванаестина". Тај систем предвиђа да се месечно не сме потрошити више од једне дванаестине буџета из прошле године. Али, то са собом носи и бројне негативне импликације, међу којима је и знатно смањење средстава, поготово за рурални развој.


Осталих 25 земаља чланица би, у случају да се не постигне договор, морале да потраже алтернативно решење, којим би заобишле вето Мађарске и Пољске, наводи се у извештајима агенција из Брисела.

bottom of page