top of page

Брисел: Министарка правде верује у успех

Јудит Варга се у Бриселу састала са више комесара ЕУ како би био постигнут договор о механизму условљавања владавином права и мађарском приступу фондовима ЕУ.„У последња два дана имала сам интензивне разговоре са члановима Европске комисије“, написала је мађарска министарка правде Јудит Варга на Фејсбуку након разговора у Бриселу о мађарским фондовима ЕУ.


Она је разговарала са Вером Јоуровом, потпредседницом Европске комисије за вредности и транспарентност, Дубравком Шуицом, потпредседницом за демократију и демографију, Јоханесом Ханом, комесаром за буџет и администрацију, Дидијеом Реиндерсом, комесаром за правосуђе, Илвом Јоханссон, комесаром за унутрашње послове питања, Марош Шефчовић, комесаром за међуинституционалне односе и предвиђање, Оливером Вархељијем, комесаром за суседство и проширење, белгијским министром спољних послова Хађом Лахбибом и француским, немачким и мађарским посланицима у Европском парламенту.


Током састанка са Јуровом, министарка правде је потврдила да влада остаје отворена за конструктиван дијалог са Комисијом. „Писмом које смо послали, ставили смо на сто свеобухватан пакет мера са циљем да одговоримо на све забринутости Комисије“, додала је она.


„Мислим да смо постигли важан напредак у постизању споразума. Консултовали смо се о конкретним питањима и конкретним обавезама. Сагласни смо да је ефикасно и транспарентно коришћење фондова ЕУ у нашем заједничком интересу. Спремни смо да дамо далекосежне гаранције за то“, објаснила је Варга.


Према њеним речима, „мађарска влада је посвећена дијалогу уз узајамно поштовање и ради на томе да обезбеди да Мађарска и мађарски народ имају приступ ресурсима које заслужују".


Гергељ Гуљаш, министар који води кабинет премијера, рекао је на својој редовној конференцији за новинаре да су у току консултације о процедури у вези са такозваним механизмом условљавања који повезује фондове ЕУ, инструмент за опоравак и отпорност и седмогодишњи ЕУ буџет са владавином права. Према Гуљашу, Европска комисија жели прво да закључи процедуру механизма условљавања и влада је то прихватила.


"Ефикасно и транспарентно коришћење фондова ЕУ је наш заједнички интерес", истакао је он и додао да је влада дала све гаранције које је Комисија тражила и да су постигли договор "о сваком стручном питању".

Comments


bottom of page