top of page

Брисел одобрио обештећење фармера

Европска комисија одобрила је мађарским пољопривредницима 15,93 милиона евра као надокнаду за трошкове складиштења и непродато жито као последицу мера Европске уније које утичу на украјинске пољопривредне производе, рекао је министар пољопривреде у понедељак у Луксембургу.Европска комисија одобрила је 100 милиона евра за подршку пољопривредницима пет земаља чланица које су "заједно стајале у заштити унутрашњег тржишта од негативних ефеката украјинског увоза житарица", рекао је Иштван Нађ на састанку министара пољопривреде ЕУ.


Иако је сама сума „симболички гест“, то је резултат који треба ценити и у будућности, рекао је Нађ. Он је рекао да је одлука о подршци јасно показала да је вредело да се Мађарска, Бугарска, Пољска, Румунија и Словачка залажу за своје интересе.


Додао је да је ЕК признала додатна оптерећења пољопривредницима у тим земљама, која су морала бити ублажена. Састанак Савета за пољопривреду и рибарство биће настављен у уторак додатним разговорима о пољопривредној трговини са Украјином, рекао је Нађ.


Мађарски, бугарски, пољски, румунски и словачки министри састаће се пре седнице како би могли да наставе са спровођењем заједничких акционих планова и заштите пољопривредника својих земаља, додао је он.

Comments


bottom of page