top of page

Брисел прети, Будимпешта се нада

Европска комисија препоручила је данас да Брисел суспендује око 7,5 милијарди евра намењених Мађарској, због забринутости у вези са демократским назадовањем и могућом корупцијом при управљању новцем ЕУ. За то време, у Будимпешти тврде да чине све да удовоље Бриселу.Европски комесар за финансије Јоханес Хан саопштио је да, упркос мерама које је Мађарска предложила за отклањање ових недостатака, Европска комисија препоручује суспензију средстава „процењених на 7,5 милијарди евра”.


Хан је навео да Мађарска има рок до 19. новембра да реши поменуте неправилности, а било које обустављање фондова морају одобрити земље чланице ЕУ квалификованом већином која подразумева сагласност 55 одсто земаља, односно 15 од 27 чланица ЕУ, уз услов да то представља 65 одсто становништва Уније.


Мађарска је, такође данас, обећала да ће испунити све обавезе у складу са препорукама Европске комисије, како се не би суспендовало 7,5 милијарди евра из Брисела намењених Будимпешти. Министар за развој Тибор Наврачич рекао је да се нада да ће мере Мађарске бити довољне да убеде ЕУ комисију за добијање средстава.


Европска комисија оптужује мађарског премијера Виктора Орбана за урушавање демократских институција, преузимање контроле над медијима и кршење права мањина.

bottom of page