top of page

Брнабићева: Имам уставну обавезу да се бавим и бринем о Србима, ма где били

Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је да је њој потпуно јасна порука Подгорице, а то је да су у Црној Гори непожељни грађани Србије, а што се Хрватске тиче каже да јој је та одлука јаснија, јер очигледно не рачунају претерано на туристе из Србије, већ из ЕУ.Ана Брнабић је, у емисији „Фокус” ТВ Б92, казала да не види да постоје било какви неспоразуми, и да нема разлога да назове црногорског премијера Душка Марковића како би јој, како је рекао, објаснио одлуку, јер јој је све јасно. Она изнела своје мишљење да је та одлука погрешна и да се ради о класичном случају када „политика и политиканство замагле гледиште и економски интерес”.

„Мислим да су туристи из Србије јако добри туристи на црногорском приморју. Њихова одлука је базирана на потпуно политичким мотивима. Мени је одлука савршено јасна, нема шта да ми неко образлаже”, рекла је она, а на тврдње да су за ту одлуку добили похвале, рекла је да јој је изузетно драго за те похвале, које није видела.

Истовремено је изразила уверење да ће Црна Гора променити своју одлуку, јер ће бити изложена великом притиску, пошто је туризам највећи генератор БДП-а у тој земљи, а српски туристи су значајно томе доприносили.

„У једном тренутку ће попустити под притиском туристичке индустрије. Верујем да ће бити потпуно другачија одлука, да ће нас позивати да дођемо. А ја позивам грађане да не иду тамо где су непожељни. Како год било влада ће бити отворена за сарадњу и подршку нашим грађанима где год били”, објаснила је она.

Говорећи о односу са Црном Гором казала је да покушава да се не бави унутрашњим питањима те земље и цитирала председника Александра Вучића да Србија поштује Црну Гору као суседну државу и партнера. Подсетила је да је Србија за регионалну стабилност и повезивање.

„Не могу да разумем код неких колега из региона то несхватање да ми као регион и сви грађани можемо да напредујемо и подигнемо квалитет живота у региону само уколико радимо заједно, ако је регион миран, предвидив и боље повезан”, подвукла је Брнабићева.

Указала је да, као премијерка, има уставну обавезу да се бави и брине о Србима ма где били, а тако и у Црној Гори: „То ради свака озбиљна држава, а Србија је постала озбиљна држава. Али то не значи мешање у унутрашње послове Црне Горе. Ја сам за најбоље могуће односе са Црном Гором. Жао ми је што су изабрали неки други пут, који не разумем, а то је да се у 21. веку бавите формирањем цркве уместо да се бавите дигитализацијом и подршком секторима који могу да подигну конкурентност како би млади остајали у региону, подигли додатну вредност економије”, навела је она додајући да се управо тиме бави Србија.

„Ако желите да будете у ЕУ а идете да конфискујете нечију имовину, добијете препоруке Венецијанске комисије па се не водите тиме, то је њихово право да раде, а наша је обавеза да покушамо да на потпуно демократски начин поштујући све европске вредности утичемо да права Срба у Црној Гори буду на највишем нивоу", рекла је Брнабићева, додајући да то ради и Мађарска када је реч о мађарској националној мањини у Србији, Румунија и друге земље.

Осврнула се и на ставове да Србија треба да реагује реципрочним мерама, додајући да је чула да не чинимо довољно, али је видела и писма да ми директно радимо против црногорске власти.

„Између те две крајности не знам како бих одговорила ни на једно и друго. Бавимо се својим послом, водимо бригу о интересу Срба ма где живе. Ми смо држава која се тога не стиди и радимо попуно отворено”, објаснила је она.

Подсетила је да су, до Закона о слободи вероисповести, односи Србије и Црне Горе били одлични, да је она имала одличну комуникацију са црногорским премијером Душком Марковићем, а да је после закона, када је председник Вучић окупио Албанију и Северну Македонију око регионалне мини Шенген иницијативе, која се заснива на четири основне европске слободе, позвао и Подгорицу, која је била резервисана.

„Србија има само један једини интерес а то је регионална стабилност, наш интерес је бољи квалитет живота грађана Србије, а то директно зависи од стабилности региона”, нагласила је она.

Брнабићева је казала и да не уводимо реципрочне мере јер политиканство често замути ум некима па не виде да ће такве одлуке имати лоше последице по њихове грађане и економију.

„Наше границе су отворене, и позивам грађане Црне Горе да дођу. Они су добродошли, црногорски студенти којих има доста да буду у што већем броју у Србији. Србија је отворена земља и желимо да људи долазе овде, јер то значи много за нашу економију и односе”, казала је она.

Што се Хрватске тиче, каже да више разуме ту одлуку, јер очигледно не рачунају претерано на туристе из Србије, колико из 10 земаља ЕУ за које отварају границе.

„Уместо то да коментаришем више се фокусирам и више размишљам о томе како да на најбољи могући начин све лепоте наше земље представим нашим грађанима који чешће боље знају стране туристичке дестинације, него наше у земљи које могу да се пореде са најбољима широм света. Покушавам са целим тимом нађем начин да то приближим грађанима да би остали и летовали у својој Србији”, рекла је она.

Премијерка је истакла да је то најбоље по питању здравствене безбедности, али и што тиме на директан начин помажу нашу домаћу економију у реално тешкој економској години, а при том добијају феноменално летовање уз одличну услугу.

„Ја сам размишљала где ћу ићи овог лета, а размишљала сам о Увцу, Тари, Дрини. Има толико лепих дестинација. Позвала бих грађане да остану у Србији, да се ослоне на своју земљу и уздају у лепоте и услугу у својој земљи”, закључила је Брнабићева.

bottom of page