top of page

Брнабићева и Лончар најавили пропуснице

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је епидемиолошка ситуација у Србији „изузетно тешка”, али и да је због три ковид болнице са око 2.400 кревета, „потпуно различита” у односу на раније таласе. Министар здравља Златибор Лончар каже да је питање тренутка када ће се у Србији увести ковид пропуснице


Гостујући на Радио-телевизији Војводине (РТВ), Ана Брнабић је рекла да број хоспитализованих ковид пацијената претходних девет дана не прелази 6.500: „Болнице су пуне али је потпуно различита ситуација у односу на све претходне таласе, укључујући онај из децембра прошле године када смо имали нешто више од 9.500 хоспитализованих и ниједну ковид болницу. Не кажем да је тренутна ситуација добра и стабилна, ужасно је тешка али данас имамо три ковид болнице са 2.400 кревета”, рекла је премијерка.


Она је навела да се није одустало од ковид пропусница, али да се и даље тражи начин како да буду примењиване успешно: „Нисмо одустали, него смо рекли да размишљамо како то да урадимо на успешан начин, јер постоји много злоупотреба пропусница у свету, па се плашим да би то био случај и у Србији”, рекла је председница Владе.


Одбацила је као „политикантство” тврдње да држава не уводи рестриктивне мере како се не би „замерила” грађанима уочи предстојећих избора: „Када смо имали репресивне мере, причали су да смо Северна Кореја а сад причају да нећемо да се замерамо. То је политикантство. Мере и борбу против корона вируса имамо тако да покушавамо да стабилизујемо ситуацију и победимо на једини начин а то је да се целокупно друштво укључи и да се вакцинишемо”, казала је премијерка.


Упитана зашто се не уведе обавезна вакцинација здравствених радника, премијерка је подсетила да већ постоје три обавезне вакцине за здравствене раднике а да обухват за вакцину против сезонског грипа, није већи од 10 одсто.


Министар здравља Златибор Лончар каже да је питање тренутка када ће се у Србији увести ковид пропуснице, јер, како каже, разлог је једноставан, а то је спасавање људских живота, јавља Танјуг.


„Сматрам да ћемо морати, пре или касније, да дођемо до ковид пропусница. У великој већини земаља то функционише и ради”, рекао је Лончар новинарима.


Он сматра да неће бити никакав проблем да се ковид пропуснице контролишу и да ће инспектор методом случајног узорка издати пријаву објекту које не буде поштовало ту меру.


„Залагаћу се да то буде озбиљна казна која ће их одвикавати од тога”, нагласио је Лончар и додао да је сваки кафић, ресторан, биоскоп... одговоран за себе, те да они треба да пусте људе унутра уколико су вакцинисани или имају негативни антигенски или пи-си-ар тест.


Лончар је данас посетио клинику „Тиршова” у којој су претходних неколико дана обављене три операције деце са урођеним срчаним манама, а уз помоћ једног од водећих стручњака из Лондона, др Мартин Костолнијем.

Comments


bottom of page