top of page

Будимпешта без божићних вашара

Министарство за људске ресурсе Мађарске објавило је саопштење у којем се каже да је у извештају телевизије РТЛ Клуб о божићним сајмовима погрешно наведено да би, према министру за људске ресурсе Миклошу Кашлеру, ови догађаји могли да се одрже, упркос све већем броју заражених корона вирусом.Министарство је затражило од свих медија који су пренели "РТЛ-ове лажне вести“ да објаве праву информацију, са исправком: "Због пандемије корона вируса, ове године ће се одржати само два званична државна догађаја - у знак сећања на устанак Мађарске против совјетске власти 1956. године. Међутим, мађарски телевизијски канал РТЛ пласирао је лажну вест да је Миклош Кашлер, министар за људске ресурсе, рекао да ће, иако је врх епидемије на помолу, комеморације и божићни сајмови могу бити одржани", саопштило је ово Министарство.


"Насупрот томе, стварност је таква да министар није рекао, нити је Државни секретаријат за здравство у било ком документу објавио да се могу одржавати божићни сајмови. Није на министарству да о томе одлучује. У намери да сагледа све могућности, Оперативни одбор је недавно задужио Национални центар за јавно здравље (ННК) да припреми смернице о важењу епидемиолошких мера за божићне сајмове. ННК је извршио овај задатак и припремио план. Међутим, о божићним сајмовима одлучиваће Оперативни одбор, узимајући у обзир бројне околности, укључујући препоруке ННК-а", каже се у саопштењу.


Шефица Оперативног одбора, др Цецилија Милер, рекла је на конференцији за штампу да ће централне церемоније поводом нациналног празника 23. октобра бити знатно мањег обима него иначе.


"Поред подизања заставе и доделе награда, неће бити ниједног другог централног државног догађаја, јер бисмо желели да избегнемо окупљање великог броја љуи. Од општина се такође тражи да обрате пажњу на ова правила", изјавила је она.


Будимпештански фестивал и Туристички центар објавили су да традиционални Божићни сајам на Тргу Верешмарти неће бити одржан због епидемије, а биће отказани и други сајмови у мађарској престоници.

bottom of page