top of page

Будимпешта више није љута на Кијев?

На изненађење посматрача и аналитичара у Будимпешти, Мађарска је подржала иницијативу осам лидера ЕУ да се започну преговори о чланству Украјине у Унији. Пре почетка украјинско-руског сукоба односи Будимпеште и Кијева били веома затегнути, због пробле-матичног положаја мађарске мањине у Украјини.


„Мађарска подржава ову иницијативу и по-зивамо Брисел да то питање стави на дневни ред”, рекао је Сијарто, осврнувши се на иницијативу председника Пољске, Че-шке, Словачке, Бугарске, Словеније и три балтичке државе.


Одлука Мађарске је у круговима посматрача изазвала изненађење, имајући у виду да су пре почетка украјинско-руског сукоба односи Будимпеште и Кијева били веома затегнути, због проблематичног положаја мађарске мањине у Украјини, па је Мађарска све до сада била против пријема те земље у НАТО и ЕУ.


„Мађари не желе рат“, рекао је Сијарто и додао да ће Мађарска пружити Украјини „сваку помоћ која промовише мир“.


"Мађарска ће уложити све напоре да заштити себе и свој народ од рата и спречи да земља уђе у сукоб. Солидарни смо са Украјином и стојимо иза њеног суверенитета и територијалног интегритета. Прихватићемо све који беже од рата, и даље ћемо позивати на наставак преговора између Украјине и Русије", рекао је Сијарто.

bottom of page