top of page

Будимпешта домаћин светског првенства у воденим спортовима

Светско првенство у ватерполу и воденим спортовима одржаће се у Будимпешти од 18. јуна до 3. јула ове године, саопштено је после састанка премијера Мађарске Виктора Орбана и првог човека Међународне пливачке федерације (ФИНА) Хусаина Ал-Мусалама.


Главни град Мађарске ће бити домаћин овог такмичења које ће попунити празнину након што је прошле недеље Светско првенство које је требало да се одржи у мају у Фукуоки померено за 2023. годину. Разлог је пандемија корона вируса и тре-нутне мере у Јапану.


"Изузетно смо срећни што имамо домаћине догађаја који деле нашу страст према воденим спортовима и који имају вољу, способност и флексибилност да организују најпрестижнији ФИНА догађај. Знамо да треба да будемо маштовити у нашем приступу у навигацији кроз тренутну здравствену кризу за наше спортисте. Данашњи споразум је сведочанство овог рада", рекао је Ал-Мусалам.


На овогодишњем Светском првенству ће бити заступљени сви спортови: пливање, роњење, ватерполо, уметничко пливање и пливање на отвореном. Најбољи светски пливачи, рониоци и ватерполисти ће тако имати три светска првенства за око 18 месеци пре Олимпијских игара у Паризу 2024. године.


Јапански град Фукуока је првобитно требало да буде домаћин светског шампионата прошле године, али је такмичење одложено за годину дана како се не би поклопило са Олимпијским играма, а други пут је померено прошле недеље на јул следеће године.


То друго одлагање је померило Светско првенство у Дохи са 2023. године на јануар 2024. године. Олимпијске игре у Паризу почеће у јулу 2024. године.

Comments


bottom of page