top of page

Будимпешта и даље под строжијим мерама

Од данас је у Мађарској на снази друга фаза одбране од епидемије корона вируса. Нова владина уредба о либерализацији раније донетих мера, односи се углавном на унутрашњост земље, где је број заражених знатно мањи него у главном граду и околини.У унутрашљости Мађарске од данас важе нова правила понашања, прецизирана у Службеном гласнику. Уклоњене су бројне баријере, али се од грађана и даље тражи да међусобне додире сведу на најмању меру, да пазе на удаљеност, а у продавнцама и јавном саобраћају и даље је неопходно да покрију нос и уста маском, марамом или шалом.

С друге стране, тржни центри могу да раде као и раније, с тим да су продавнице хране, апотеке и дрогерије од девет до 12 сати резервисане само за пензионере, односно старије од 65 године.

Слободно могу да се отворе паркови и купалишта, никаквих ограничења више нема за музеје, отворене базене, зоолошке вртове, терасе ресторана, кафића и посластичарница. У хотелима и пансионима, међутим, мора се поштовати одређени протокол.

Поново могу да се организују венчања и сахране, слободан је у улаз у цркве, док ће се спортска такмичења одржавати без публике. Постепено креће и убичејана здравствена заштита, односно одлазак код лекара, зубара или на бањско лечење.

У Будимпешти и жупанији Пешта и даље се може изаћи из станова само из оправданих, таксативно наведених разлога, мада строге контроле у погледу кретања људи ни даље нема, тако да је ова мера до сада била више формалне природе. Угоститељски објекти и већина продавница ради само до 15 часова.

Циљ нових владиних мера је, како је изјавио премијер Виктор Орбан, поновно покретање привредног и друштвеног живота у Мађарској, с тим да се не угрозе досадашеи резултати одбране од коронавируса и спречи масовно оболевање.

bottom of page