top of page

Будимпешта мења реторику о рату у Украјини?

Високи функционер Фидеса Жолт Немет изложио је ставове који се могу сматрати необичном реториком, када је у питању владајућа странка Мађарске. Његове изјаве које се односе на Русију и НАТО-о у великој мери се разликују од званичних, које су се до сада могле чути у Будимпешти, примећују аналитичари.Указујући на предности учлањења Мађарске у НАТО, председник парламентарног одбора за спољне послове Жолт Немет је на конференцији Мађарског атлантског удружења, одржаној у Мађарској академији наука, никада није био толико отворен када је у питању сукоб у Украјини, преноси Валас онлајн. Према његовим речима, "свако ко поставља питање одговорности НАТО-а за руску инвазију на Украјину не само да шири лажи, већ и делује против интереса Мађарске, јер они који угрожавају мађарски суверенитет су Руси".


„НАТО, шта год да кажу цењени пропагандисти председника Путина, није антируска организација. НАТО не планира да нападне Русију и никада није то планирао, али може да заштити своје чланице од руског напада. Русија не може војним путем да ограничи суверенитет Мађарске, јер смо ми чланица НАТО-а“, рекао је Жолт Немет.


Према речима овог политичара, „чињеница да Русија види овај одбрамбени савез као претњу је једноставно доказ да она жели да доминира чланицама НАТО-а – или бар делом чланицама НАТО-а – и да НАТО то онемогућава". Понашање Русије, како истиче Немет, говори више о њој самој него о нама“.


"Чланство Мађарске у НАТО-у је од највеће важности откако смо се придружили пре 25 година због рата, и зато морамо заузети чврст став против оних напора који желе да окрену мађарско јавно мњење против НАТО-а. Свака обмана јавног мњења о НАТО-у сада представља директну претњу физичкој безбедности и суверенитету наше земље“, рекао је он.


Немет је додао да је део војне стратегије Русије "да се различитим акцијама подрива поверење у НАТО и важност чланства у НАТО у земљама Централне Европе". По мишљењу овог политичара Фидеса, „изузетно је штетно понављати идеју да је руско-украјински рат избио због НАТО-а“, преноси Валас онлајн.Comentarios


bottom of page