top of page

Будимпешта незадовољна одлуком ЕУ

Мађарска влада оценила је данас "неприхатљивом уценом" договор Европске уније (ЕУ) о условљавању финансијске подршке поштовањем владавине права у земаља чланица.


"Неприхватљиво је да, упркос тренутној пандемији корона вируса и озбиљним изазовима са којима се суочава европска економија, Европски парламент истрајава у својим политичким и идеолошким уценама Мађарске", рекла је мађарска министарка правде Јудит Варга, а слично је реаговао и државни сектретар за међународне комуникације Золтан Ковач.


Чланицама ЕУ које не поштују владавину права прети опасност да остану без средстава из заједничких фондова, произлази из договора који су данас постигли преговарачи Европског парламента и Савета ЕУ. Истиче се да све чланице морају да поштују основне вредности ЕУ, попут слободе, демократије, једнакости, људских права, укључујући и права мањина.


Предвиђено је да Европска комисија, након што утврди постојање кршења владавине права, предложи покретање механизма условљавања одређене владе ЕУ. Договорени копромис сада треба формално да усвоје ЕП и министри ЕУ.

Kommentit


bottom of page