top of page

Будимпешта одбацује план ЕУ о мигрантима

"Они би желели да управљају миграцијама, а не да заустављају мигранте. Мађарски став је - зауставите мигранте. То су две различите ствари“, рекао је мађарски премијер након што је прогласио неуспешном иницијативу Брисела за управљање мигрантском кризом у Европи.


Група источноевропских земаља одбацила је нови план Европске уније за поступање с мигрантима. Разговори су одржани поводом покушаја ЕУ да реформише правила за азиланте, пет година након што је континент захватила мигрантска криза. Европска комисија објавила је у среду нове планове за пооштравање граничне контроле и поједностављене процедуре за протеривање одбијених азиланата. Међутим, мађарски премијер Виктор Орбан каже да мере нису отишле довољно далеко, инсистирајући на томе да избеглице морају најпре да прођу контроле у камповима ван Европе.


- Нема напретка, већ има много промена, али то још увек није напредак - рекао је Орбан новинарима након разговора у Бриселу са чешким и пољским колегама и председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.


Заједно са Словачком, ове три државе чине Вишеградску групу, која се жестоко опирала претходним напорима ЕУ да расподели мигранте користећи систем обавезних квота. Орбан је рекао да му се "тон предлога" више свидео, али је додао да је „основни приступ непромењен“.


- Они би желели да управљају миграцијама, а не да заустављају мигранте - навео је Орбан и нагласио: "Мађарски став је - зауставите мигранте. То су две различите ствари“.


Према новом плану ЕУ, земље Уније које не желе да приме мигранте, уместо тога, могле би да се ангажују у процесу повратка у своје домове оних чији су захтеви за азил одбијени.


Чешки премијер Андреј Бабиш одбацио је ту идеју као "темељну глупост": - На први поглед се чини да Европска комисија још увек није схватила да да бисмо зауставили илегалну миграцију морамо да зауставимо илегалне мигранте чим кроче на европско тло - рекао је Бабиш.


Његов пољски колега Матеуш Моравијецки казао је да ће се Вишеградска група држати својих захтева за "најригорознијом и најефикаснијом политиком граничне контроле":

- Желимо да спречимо проблеме у извору, уместо да морамо да се бавимо огромним и контроверзним предлозима које имамо од 2016. до 2018. године о мигрантској политици - рекао је он.


Након састанка са тројицом лидера, Урсула фон дер Лајен је на Твитеру објавила да су имали "добру дискусију" и да су "постигли договор да блиско сарађују".

Comments


bottom of page