top of page

Будимпешта одбија захтев фон дер Лајенове

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен дала је ултиматум Мађарској, поручивши јој да мора да измени нови закон који, како тврди, крши ЛГБТ права или ће се у супротном суочити са покретањем прекршајног поступка од стране Европске комисије, али је Будимпешта одбила овакав захтев.


"Настојања Европске уније да примора Мађарску да одустане од новог закона, којим се у школама забрањује садржај који промовише хомосексуалност, биће узалудна", изјавио је шеф Kабинета премијера Мађарске Гергељ Гуљаш.


Урсула Фон дер Лајен је раније, на пленарној дебати Европског парламента одржаној након састанка Европског савета 24. и 25. јуна, истакла да је нови мађарски закон био главна тема међу шефовима држава и влада на заседању Европског савета. Она напомиње да мађарски закон „изједначава хомосексуалност са порнографијом“, називајући још једном такав закон "дискриминаторним и срамотним“. Додала је и да је закон у потпуној супротности са суштинским вредностима ЕУ.


Председница ЕK је изјавила да, ако држава чланица ЕУ прекрши владавину закона на начин који има последице по новац европских пореских обвезника и буџет ЕУ, Kомисија је дужна да против те државе предузме мере.


Председник Европског савета Шарл Мишел је рекао да је овај закон изазвао „дубоку забринутост“ међу лидерима ЕУ.

Comments


bottom of page