top of page

Будимпешта отворила пут Шведске у НАТО

Мађарски парламент одобрио је пријем Шведске у НАТО, отклањајући последњу препреку пред историјски корак те нордијске земље чија је неутралност трајала кроз два светска рата и период Хладног рата.Мађарско гласање окончало је вишемесечно одлагање током кога је дошло до промене шведске безбедносне политике и после посете шведског премијера Улфа Кристерсона у петак током које су две земље потписале споразум о оружју. Чланство Шведске у НАТО подржало је 188 посланика у мађарском парламенту, шест посланика је било против, а уздржаних није било.


Влада мађарског премијера Виктора Орбана суочила се са притиском савезника из НАТО да се усклади и одобри приступање Шведске алијанси. "Коначно је учињено, Шведска је 32. чланица алијансе и на овај начин је НАТО постао јачи", рекла је у парламенту Агнеш Вадаи, посланица опозиционе странке Демократска коалиција (ДК).


Стокхолм је одустао од политике неутралности ради веће безбедности у оквиру Северноатлантског савеза након руског напада на Украјину 2022. године. Док је Финска прошле године постала чланица НАТО-а, Шведска је чекала јер су Турска и Мађарска, које имају боље односе са Русијом од других чланица алијансе изнеле приговоре. Турска је ускратила ратификацију чланства Шведске захтевајући оштрије акције против милитаната из Радничке партије Курдистана (PKK) за коју је навела да се настанила у Шведској. Шведска је променила своје законе и ублажила правила о продаји оружја да би смирила Турску. Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је, такође, повезао ратификацију са америчким одобрењем продаје борбених авиона Ф-16 Турској, а Анкара сада очекује да ће САД радити на обезбеђивању подршке америчког Конгреса.


Мађарско одуговлачење било је мање јасно по својој природи, јер је Будимпешта углавном изражавала љутњу због шведске критике правца демократског развоја под премијером Орбаном, а не било каквим конкретним захтевима. Ратификацију ће сада потписати председник мађарског парламента Ласло Кевер, након чега ће преостале формалности, попут депоновања приступне документације у Вашингтону, вероватно бити брзо окончане.

Comments


bottom of page