top of page

Будимпешта очекује мешање САД-а у изборе

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изразио је забринутост да ће Сједињене Државе покушати да се умешају у опште изборе следеће године.


Сврха тог прикривеног мешања је, сматра Сијарто, да садашњег мађарског премијера Виктора Орбана замени кандидат Уједињене опозиције Петер Марки-Зај који је, како тврди министар, идеолошки више повезан са Бајденовом администрацијом.


У интервјуу за "Фајненшел тајмс", Сијарто је рекао: „Ми не живимо на Месецу. Живимо у Централној Европи. Наравно, биће покушаја, већ смо уочили припреме. Желим да уверим Мађаре да све релевантне институције раде свој посао да одбију покушаје спољног мешања у изборе."


Ово није први пут да мађарска влада сугерише да ће Америка интервенисати на изборима следеће године. Још у августу, Орбан је рекао водитељу "Фокс њуза" Такеру Kарлсону, да ће се "мешање САД-а „догодити, али ми нисмо забринути због тога, јер смо спремни за тако нешто“.


Мађарска је једина земља ЕУ која није позвана на Бајденов самит за демократију, који се одржава 9. и 10. децембра, што многи тумаче као нетрпељивост према влади Виктора Орбана. На листи листи позваних су, поред осталих, чак и Пакистан, Ирак, Демократска Република Kонго и Ангола који се, према коментарима званичне Будимпеште, налазе далеко испод Мађарске на табели Democraci Matrik лиге.


Општи избори у Мађарској следеће године, који ће се одржати у априлу или мају, одредиће правац у ком ће нација кренути у наредној деценији.

bottom of page