top of page

Будимпешта ојачава позицију у Бриселу

Мађарска влада купила је репрезентативну палату која је до сада била у власништву белгијског Министарства финансија, у центру Брисела, на локацији Rue de la Loi број 9. Према писању портала Политико, овај потез се може посматрати као покушај да се у срце ЕУ унесе дух мађарске културе и традиције, али и да се појача дипломатски утицај Будимпеште и седишту европске породице.Зграда која је већ постала власништво мађарске државе, добила је име Мађарска кућа, а стратешки је позиционирана на десетак минута хода од главних институција ЕУ. Ова локација, пише Политико, симболизује посвећеност Мађарске активном учешћу у европским пословима. Палата се налази на једном од најфреквентнијих пунктова у граду, у близини неколико зграда белгијске владе, америчке и руске амбасаде, као и канцеларије белгијског премијера.


Према порталу Економик, зграда која је од великог историјског значаја у Бриселу, спремна је да служи као центар мађарских дипломатских и културних иницијатива унутар ЕУ. Оливије Карет, извршни директор Белгијског удружења за некретнине, уверен је да је купљено здање одлична инвестиција мађарске државе. Према његовим речима, у питању је града из категорије А, што значи да представља једну од најбоље оцењених некретнина у Бриселу. Карет предвиђа значајно повећање вредности палате по завршетку комплетног реновирања, планираног за јун 2024.


Према писању мађарских медија, држава је успела да обезбеди ову зграду, површине 2.165 квадратних метара за 10 милиона евра, што је, како се тврди, цена испод њене процењене вредности. У реновирање ће, како пише мађарски дневник Непсава, бити уложено нешто виђе од две милијарде форинти, односно око 5,6 милиона евра.


Аналитичари кажу да је ова инвестиција стратешки у складу са актуелним плановима Мађарске да буде домаћин важних програма током свог предстојећег председавања ЕУ, у другој половини 2024. године. Овај потез такође одражава Орбанову решеност да ојача утицај своје владе у Европској унији.


Мађарски амбасадор у Белгији Тамаш Иван Ковач процењује да ће до почетка мађарског председавања Унијом радови на реновирању палате бити приведени крају. Примопредаја зграде, комплетирање намештаја и почетак коришћења објекта након обнове, представљаће значајан изазов, каже он и додаје да ће упркос проблемима, попут оспоравања дозволе за адаптирање Мађарске куће од стране власника суседне некретнине, грађевинари испоштовати предвиђени рок.


Према планоивима, у Мађарској кући ће обављне политичке, дипломатске и културне активности, а инвеститор је мађарско Министарство спољних послова и трговине, заједно са амбасадом Мађарске у Бриселу.bottom of page