top of page

Будимпешта пооштрава прописе о миграцији

Мађарска влада је поднела парламенту предлог закона којим би се пооштрили прописи о имиграцији, саопштило је Министарство унутрашњих послова, преноси МТИ. "Мађарска припада Мађарима и они првенствено имају право на радна места овде”, па ће странци моћи да се запосле само ако за одређено радно место нема кандидата из Мађарске, наводи се у саопштењу и појашњава да је мера изазвана масовном имиграцијом.

„Број доведених гастарбајтера не може бити већи од броја слободних радних места, а њихово пребивалиште биће само на ограничено време”, саопштило је министарство. Како се истиче, боравак у земљи неће бити неограничен и странци га неће моћи аутоматски продужавати.

„Страним држављанима ће бити дозвољен улазак у Мађарску само ако се поштују услови, правни основ и временски оквир које је поставила мађарска држава”, саопштено је из министарства. Наводи се да ће предложеним законом бити одређени правни услови за боравак и запошљавање странаца у Мађарској, а они који се не придржавају мађарских закона и прописа мораће одмах да оду, или ће бити протерани.

Држављани трећих земаља имају право на дуготрајан боравак и запошљавање само уз изричиту дозволу државе, и то само ако њихово присуство „служи интересима мађарског друштва и не доводи у неповољан положај ниједног мађарског држављанина”, прецизирано је у предлогу закона мађарске владе.

Comments


bottom of page