top of page

Будимпешта потврдила градњу гасовода

Председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан договорили су се о изградњи нафтовода према Мађарској, који ће Србији омогућити снабдевање јефтинијом уралском сировом нафтом, повезивањем с нафтоводом Дружба, навео је данас портпарол владе у Будимпешти Золтан Ковач.Ковач је на свом Твитер налогу написао да се Србија сада снабдева нафтом већином нафтоводом преко Хрватске, али да то „вероватно неће бити могуће у будућности због уведених санкција”.


Председник Вучић је изјавио у суботу, током обраћања јавности, да ће Србија, у складу с договором који је направљен с Орбаном, градити нафтовод према мађарском месту Алђо у дужини до 128 километара, како би Србија добила још једна правац снабдевања и могућност да бира оно што је за њу повољније.


„Нафтовод би могао да кошта до 100 милиона евра, посебно ако будемо користили трасу гасовода ка Мађарској. Што се тиче нафте, посебно после овога што се догодило у Прагу, Србија нема други нафтовод осим ЈАНАФ-а. Немамо нафтовод ка Мађрарској, што би нам много значило, нити ка југу, ка Црној Гори и Грчкој, јер није било проблема”, рекао је Вучић.


Најавио је да ће са партнерима из Отвореног Балкана бити размотрена и изградња нафтовода кроз Северну Македонију до албанске луке Драч.

تعليقات


bottom of page