top of page

Будимпешта прекида сарадњу с Јуровом

Мађарска влада поново је критиковала извештај Европске уније о стању владавине права и демократије и навела да више неће преговарати с потпредседницом Европске комисије (ЕK) за вредности и транспарентност Вером Јуровом.


Шеф кабинета мађарског премијера Виктора Орбана Гергељ Гуљаш оптужио је Европску комисију (ЕK) да примењује “двоструке стандарде” према чланицама тог блока, који чини 27 земаља: “Најновији извештај ЕK о владавини права показује да не можемо да говоримо о владавини права, већ о владавини уцене”, рекао је новинарима Гуљаш.


У извештају који је ЕK објавила наводи се да процесуирање корупције на високом нивоу у Мађарској “остаје веома ограничено” и указује на "спорне законе којима се подривају медијске, академске и верске слободе, као и права мањина".


Уочи објављивања извештаја, потпредседница ЕK Вера Јурова рекла је да Орбан “успоставља болесну демократију”: “Плашим се да би људи у Мађарској једног дана могли да схвате да су последњи одржани избори били и последњи слободни избори у тој земљи”, казала је Јурова за немачки недељник "Шпигел".


Гуљаш је њене коментаре описао као “крајње увредљиве”, навео да Мађарска више неће преговарати с њом у билатералним односима и затражио да она буде замењена.


“Позиција мађарске владе је да ЕУ не може да има лидере који говоре без поштовања, и чак са презиром, о било којој држави чланици Уније, а нарочито о њеним грађанима”, казао је Орбанов шеф кабинета.


Мађарска министарка правде Јудит Варга рекла је јуче да је извештај ЕK о владавини права “апсурдан и нетачан” и да “не може да буде основа дубље расправе у Европској унији”.

bottom of page