top of page

Будимпешта припрема помоћ за Кијев

Мађарска ће упутити 187 милиона евра финансијске помоћи Украјини, као допринос планираном пакету подршке ЕУ тој земљи у укупној вредности до 18 милијарди евра за наредну годину, наводи се у уредби мађарске владе.У уредби, објављеној касно у среду, истиче се да мађарска влада наставља да учествује у финансирању подршке ратом погођеној Украјини. Влада премијера Виктора Орбана навела је да је спремна да плати свој део подршке Украјини, али да би радије платила билатерално, него у оквиру ЕУ.

У декрету, који је потписао Орбан, такође се наводи да мађарски министар спољних послова Петер Сијарто треба да почне преговоре са Украјином да би се разрадио споразум потребан за финансијску помоћ.

Да би обезбедила средства за кредите, које ће Украјина морати да отплати у року од 35 година, Европска комисија би требало да задужи тржишта капитала.

Међутим, предлоге за пакет помоћи мораће да одобре Европски парламент и 27 држава чланица ЕУ, а Мађарска је рекла да неће учествовати у заједничком задуживању, већ одвојено, подсећа британска агенција.

Commentaires


bottom of page