top of page

Будимпешта против резолуције ЕП

Позиви низа европских политичара да се због хапшења руског блогера и опозиционара Алексеја Наваљног обуставе пројекти који се реализују с Русијом представљају лицемерје, оценио је данас мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, који је претходно у Москви потписао уговор о набавци вакцина.


Према његовом мишљењу, мало је вероватно да ће земље западне Европе одустати од узајамно корисних пројеката с Москвом. Ова његова изјава уследила је након што је Европски парламент усвојио Резолуцију у којој се од ЕУ тражи да се због хапшења Наваљног хитно спречи завршетак гасовода "Северни ток 2“ и да се пооштре ограничавајуће мере против Русије.

„Све то неће утицати на билатералну сарадњу Русије и Мађарске, нити на билатералну сарадњу Русије и било које западноевропске земље“, рекао је Сијарто у интервјуу за портал РБК.

Земље које Русији упућују најоштрије критике имају на територији те земље врло уносне послове, рекао је Сијарто и понашање појединих држава окарактерисао као двоструке стандарде. Он је протеклих дана боравио у Москви, а током боравка главна тема била је сарадња две земље у борби против вируса корона и набавка руске вакцине за становништво Мађарске.

Како је навео, тему Наваљног у разговорима с руским званичницима није покретао. Сијарто је још додао да треба схватити да је у неким питањима сарадња с Русијом неопходна.

Подсетимо, Наваљни је 17. јануара приведен на московском аеродрому "Шереметјево" по повратку из Немачке, где је био на лечењу након наводног тровања. На судском рочишту одређен му је притвор од 30 дана.

Према наводима Федералне казнено-поправне службе, Наваљни је притворен због кршења условне казне и за њим је 29. децембра 2020. године издата потерница у Русији. Наваљни има две условне осуде. Прва је у случају „Кировлес“ везана за проневеру више од 16 милиона рубаља, а друга, у случају „Ив Роше“, за наводну крађу од преко 30 милиона рубаља.

bottom of page