top of page

Будимпешта се нада регионалном споразуму о заштити ЕУ граница

Мађарска је показала како да заштити границу, изјавио је у Бенце Ретвари, државни секретар Министарства унутрашњих послова. Спољне копнене границе Европске уније простиру се на 440 километара, док њене унутрашње границе износе 7.500 километара, и очигледно је да је то краћи део који треба заштитити од илегалне миграције, рекао је Ретвари за државни радио.Он споменуо састанак Савета ЕУ за правосуђе и унутрашње послове, где је пустио видео-снимак напада које мађарски полицајци морају да трпе од наоружаних илегалних миграната на јужној граници. Мађарска заштита граница функционише, али ће бити ефикасна у заштити целе Европе само ако се не може заобићи, рекао је државни секретар.


„То би требало да се уради и на бугарској и грчкој граници“, додао је и истакао да је било покушаја да се мађарска делегација одврати од пуштања снимка, али када је видео пуштен, наишао је на „тишину запрепашћења“. Многи на састанку су, како је рекао, снимили фотографије сцена или су тражили копију.


„Разлог зашто су били запањени видео-снимком је тај што по њиховом мишљењу посао граничара није да штите границу, већ да помогну илегалним мигрантима да поднесу своје захтеве за азил“, рекао је Ретвари.


Он каже да западноевропски медији нису извештавали о томе шта се дешава на јужној граници Мађарске, „а оно што није покривено у новинама не постоји ни за доносиоце одлука“. Рекао је да Брисел ради на додавању изузетака планираној директиви ЕУ о миграцијама, који пружају основу за примање миграната. Он је додао да се Мађарска нада да би земље чланице централне Европе могле да постигну договор о потреби заштите спољне границе блока у региону.

bottom of page