top of page

Будимпешта тражи продужетак забране увоза украјинског жита

Мађарска ће тражити од Европске уније да продужи забрану увоза жита из Украјине у пет земаља Европске уније (ЕУ) и након 15. септембра, саопштио је данас шеф кабинета премијера Мађарске, Гергељ Гуљаш.„Ако Брисел то не учини, Мађарска ће поново забранити увоз украјинских житарица у своју земљу“, додао је Гуљаш.


ЕУ је у мају дозволила Бугарској, Мађарској, Пољској, Румунији и Словачкој да забране продају украјинске пшенице, семена кукуруза, уљане репице и сунцокрета на својим домаћим тржиштима, а та мера истиче 15. септембра.


Пољска је раније саопштила да неће укинути забрану чак и ако ЕУ не пристане на њено продужење. Поменутих пет земаља ЕУ је у јулу потписало заједничку декларацију о продужењу забране увоза жита из Украјине, тражећи да та мера буде на снази бар до краја ове године.


Европска унија је у јуну 2022. најавила једногодишњу суспензију царина на увоз за Украјину, а као последица ове одлуке Пораст извоза украјинских житарица, уљане репице и сунцокрета преко источних чланица ЕУ био је огроман, пише Радио Слободна Европа.


Украјински царински подаци показују да је током 2022. године у Румунију извезено 3,39 милиона тона кукуруза, 1,47 милиона тона пшенице и 529,689 тона јечма.

Comments


bottom of page