top of page

Будимпешта тражи продужење изузећа

Мађарска ће тражити од ЕУ да продужи изузеће националног произвођача нафте МОЛ из санкција против Русије за још годину дана, саопштио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.Он је након сусрета са министром спољних послова Словачке Мирославом Влаховским, рекао да је МОЛ-у потребно годину дана да заврши улагања у своју словачку подружницу Словнафт, која тренутно извози деривате руске нафте у Чешку, преноси Ројтерс.


На тај начин би Словнафт могао још годину да извози прерађену руску нафту која стиже преко јужног крака нафтовода Дружба. Словачка скоро стопостотно зависи од Русије по питању увоза сирове нафте, али планира да постепено смањи удео увоза из ове земље.


Шеф МОЛ-а Жолт Хернади је у априлу изјавио за Ројтерс да ова компанија планира да делимично финансира технолошка улагања у своје рафинерије Дунав и Словнафт и тако смањи зависност од руске нафте Урал.


"Од краја 2025. године, почетка 2026. године, желимо да слободно одлучујемо када, колико и коју врсту нафте желимо да ускладиштимо у нашим рафинеријама", рекао је тада Хернади.


У 2022. године је у рафинерији Словнафт било 95 одсто руске нафте, али Хернади је тада прогнозирао да ће до краја 2023. године овај удео пасти на ново између 65 и 70 одсто.

Kommentare


bottom of page