top of page

Будимпешта хвали УЕФА због одбијања захтева из Минхена

Шеф мађарске дипломатије похвалио је европске фудбалске званичнике што су "одбили да учествују у политичкој провокацији против Мађарске", како је назвао захтев Минхена да стадион у том граду буде осветљен дугиним бојама.


Унија европских фудбалских асоцијација (УЕФА) одбила је захтев Алианс арене у Минхену да у среду увече тај стадион буде осветљен дугиним бојама, поводом утакмице Мађарска-Немачка, преноси Билд. За разлику од бројних европских званичника и фудбалских клубова, који се противе овој забрани, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто похвалио је организацију УЕФА због одлуке „да не учествује у политичкој провокацији против Мађарске“.


Захтев за истицањем дугине заставе и осветљењем стадиона у Минхену тим бојама, покренут је након што је Мађарски парламент усвојио контроверзни „антипедофилски закон“, који укључује и члан о забрани „промовисања или приказивању хомосексуалности“ у јавности и медијима.


Либерално опредељени Мађари, који су се успротивили том закону, покренули су интернет петицију за осветљавање минхенског стадиона бојама ЛГБТ заставе за време гостовања мађарске репрезентације. Вест о петицији брзо се проширила и наишла на подршку града Минхена, немачких владиних функцинера и званичника Европске уније.


УЕФА је одбила тај предлог с образложењем да сви стадиони током Европског првенства морају бити осветљени на исти начин. Играчима попут голмана Мануела Неуера, међутим, дозвољено је да носе геј обележја, без кажњавања.


bottom of page