top of page

Будимпешта хвали УЕФА због одбијања захтева из Минхена

Шеф мађарске дипломатије похвалио је европске фудбалске званичнике што су "одбили да учествују у политичкој провокацији против Мађарске", како је назвао захтев Минхена да стадион у том граду буде осветљен дугиним бојама.


Унија европских фудбалских асоцијација (УЕФА) одбила је захтев Алианс арене у Минхену да у среду увече тај стадион буде осветљен дугиним бојама, поводом утакмице Мађарска-Немачка, преноси Билд. За разлику од бројних европских званичника и фудбалских клубова, који се противе овој забрани, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто похвалио је организацију УЕФА због одлуке „да не учествује у политичкој провокацији против Мађарске“.


Захтев за истицањем дугине заставе и осветљењем стадиона у Минхену тим бојама, покренут је након што је Мађарски парламент усвојио контроверзни „антипедофилски закон“, који укључује и члан о забрани „промовисања или приказивању хомосексуалности“ у јавности и медијима.


Либерално опредељени Мађари, који су се успротивили том закону, покренули су интернет петицију за осветљавање минхенског стадиона бојама ЛГБТ заставе за време гостовања мађарске репрезентације. Вест о петицији брзо се проширила и наишла на подршку града Минхена, немачких владиних функцинера и званичника Европске уније.


УЕФА је одбила тај предлог с образложењем да сви стадиони током Европског првенства морају бити осветљени на исти начин. Играчима попут голмана Мануела Неуера, међутим, дозвољено је да носе геј обележја, без кажњавања.


Opmerkingen


bottom of page