top of page

Будимпештa суфинансира трошкове грађана

Град Будимпешта покреће програм подршке грађанима при плаћању комуналних услуга. Намера је да они са ниским примањима имају право на 48.000 форинти (117 евра) годишње, што ће им се одбити од рачуна за комуналије, најавио је градоначелник Гергељ Карачоњ на видео-снимку објављеном на Фејсбуку.Право на подршку имаће породице са ниским примањима које одгајају децу, особе са инвалидитетом или хроничним болестима и пензионери са пензијама испод нивоа егзистенције, рекао је Карачоњ.


Старији људи чије су пензије испод просечне висине, имаће право на 24.000 форинти годишње. Програм, како је рекао градоначелник, има за циљ да испуни његово изборно обећање о проширењу модела социјалне заштите, покренутог у 14. округу Будимпеште, када је он био начелник тог дела града.


„Социјалне субвенције су у основи задатак државе, али је влада заузета другде, тражењем непријатеља, а не решења. Стога је време да све ово појачамо“, рекао је он и додао да ће програм бити покренут од 1. октобра.


Будимпештански огранак владајућег Фидеса саопштио је у одговору да „неизвесности постоје, али у вези са програмом подршке комуналним предузећима у граду Будимпешти": „Годишњих 20.000 форинти, које су обећане пре три године, остале су само празно обећање. Фондација Халозат такође није успела да исплати велики део новца онима којима је потребан“, рекао је Фидес, критикујући тиме рад градске управе.


bottom of page