top of page

Букте полемике о новом школском програму

У жестокој расправи о плановима владе за ревизију националног школског програма, његови критичари и присталице оптужују једни друге да су "идеолошки наследници комуниста".

У интервјуу за "Непсаву", Ласло Миклоши, председавајући Удружења наставника историје и његове колеге критикују нови школски програм који, по њима "искривљује мађарску историју". Они такође тврде да "и историја, и наставни план, и књижевност одражавају владину националистичку ауторитарну визију". Поред тога, сматрају да је крајње проблематично то што ће исти наставни план и програм користити у различитим типовима школа, а наставници неће имати простора да градиво прилагоде специфичностима својих установа. Нови програм, како замерају, "подсећа на идеолошки мотивисане верзије наметнуте у комунистичким курикулумима пре 1989. године".


Тамаш Патаки, коментатор "Мађар немзета", с друге стране, такву критику сматра деструктивном. Он тврди да они који критикују новин просветни програм, „учествују у уништавању хиљадугодишње мађарске државе“. Патаки упоређује критичаре измењеног програма са бившим комунистичким идеологима, тврдећи да "немају осећај за важност националног јунаштва и патриотизма".

bottom of page