top of page

Бура поводом реакција на српски филм

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић оценио је да коментари на филм „Дара из Јасеновца”, у коме се говори о страдању великог броја Срба, Јевреја и Рома у логору Јасеновац у Другом светском рату, представљају релативизацију и одбрану фашизма.


„Ово што они раде и што говоре о филму је релативизација и одбрана фашизма”, рекао је Дачић на ТВ Хепи. Филм „Дара из Јасеновца” изазвао је лавину реакција, а међу њима је и тврдња критичара Џеја Вајсберга да је филм „неприкривен пример српске националистичке пропаганде”.

У међувремену, представници српске дијаспоре у Америци затражили су да лист „Лос Анђелес тајмс” уклони рецензију филма „Дара из Јасеновца”, режисера Предрага Гаге Антонијевића, због њеног историјског ревизионизма и порицања геноцида над Србима у НДХ.

У рецензији, између осталог, стоји да филм има „танак слој историјске стварности". Редитељ филма рекао је поводом текста у „Лос Анђелес тајмсу” да то више није питање филма и критике, него да то значи потпуно негирање геноцида почињеног над Србима током НДХ и озбиљну увреду за све жртве, те да се разматра могућност тужбе против аутора текста.

Kommentare


bottom of page