top of page

Бура уочи приватизације апотека

Више од 4.100 фармацеута протестује против владиног плана да онима са средњом школом дозволи рад у одређеним апотекама. У влади кажу да ће то заштитити сеоске апотеке, али противници истичу да би та мера могла довести до нестанка фармацеута из мањих градова."Чињеница је да антиапотекарска влада жели да створи огроман ланац, како би победник у планираној приватизацији болничких апотека могао да разбије фармацеутско тржиште", пише портал Валас у свом најновијем осврту на ову тему.


Влада се, према том чланку, спрема да реформише апотекарски систем, а у току је дебата око нацрта новог закона, односно о томе да ли 620 апотека у селима треба да има квалификованог фармацеута. Петицију против давања дозволе свршеним средњошколцима да раде у тим апотекама потписало је 4147 фармацеута, од 6300 колико их укупно има у Мађарској.


Препа критичарима предложеног закона, апотека без фармацеута представљала би опасан преседан, јер би била много јефтинија за вођење. Пад броја становника Мађарске погодио је неке од већих градова и њихову околину, као и рурална подручја и удаљене мале градове. У овом миленијуму је земља изгубила више од 600.000 људи. У међувремену, 2006. године либерализована су правила за оснивање апотека. За четири године број апотека које опслужују становништво порастао је за 22%. Под изговором централизације, влада затвара локалне јавне службе, чиме практично упућује становнике у оближње градове.


Према нацрту закона, апотекар са средњом стручном спремом требало би да буде довољан за опслуживање пацијената у филијалним апотекама уместо фармацеута са факултетом, а фармацеут би требало да буде доступан телефоном у року од 15 минута. Међутим, према писању портала, кључни посао није умрежавање филијала, већ приватизација државних апотека и њихов вероватни прелазак у једно предузеће. На овај начин би око 80 болничких апотека могло да постане једна мрежа.


Према речима Балинта Миколе, председника Удружења приватних фармацеута Мађарске, овај мали број апотека заузимаће 30 одсто тржишта, а преосталих 70 одсто делиће више од две хиљаде осталих апотека.

bottom of page