top of page

Бурне реакције Кијева на изјаву Доре Дуро

Дора Дуро, потпредседница радикалне опозиционе странке Наша домовина, рекла је да „приступање Украјине НАТО-у без ризика од сукоба пуног размера може бити могуће само ако Русија одобри овај корак“, што је изазвало негодовање у Кијеву.Дора Дуро је у интервјуу за руски лист Известија такође рекла да Мађарска није одушевљена да види Украјину као чланицу НАТО-а и да је главни разлог томе положај Мађара који живе у Закарпатју. Она је додала да је Русија раније наговестила да је један од циљева „специјалне операције“ управо спречавање интеграције Украјине у НАТО.


Олег Николенко, портпарол украјинског Министарства спољних послова, реаговао је на изјаве Доре Дуро, преноси Индекс. Он је на друштвеним мрежама написао да Украјина има суверено право да слободно бира своје безбедносне опције. У свом посту он објашњава да им „не треба руска дозвола да буду део алијансе“.


"Међутим, опасно је када мађарски политичари покушавају да безбедност евроатлантског подручја учине зависном од хирова Москве. Не постоји објективан разлог да се спречи улазак Украјине у НАТО. Чланство Украјине само ће ојачати алијансу и онемогућити Русију да понови своју агресију у Европи у будућности“, написао је портпарол.


Реагујући на изјаву мађарске политичарке, Михаил Подољак, саветник Володимира Зеленског, рекао је да ће се све променити након пораза Русије. Он верује да ће земље као што је Мађарска показати апсолутну лојалност Кијеву.


„Зашто Мађарска коментарише суверенитет наше земље или наш избор? Какву дозволу треба да добијемо од Русије? Једина дозвола коју треба да добијемо од њих је распад Русије“, рекао је Подољак.Comments


bottom of page