top of page

Буџетски дефицит 5,09 милијарди евра

Мађарски буџетски дефицит, искључујући локалне самоуправе, достигао је крајем јула 1.803,7 милијарди форинти (5,09 милијарди евра), саопштило је Министарство финансија.


Михаљ Варга, министар финансија

Орбанова влада је првобитно планирала дефицит од 1.491,2 милијарде форинти за ову годину (2,9 одсто БДП -а), али је у мају прорачун провећан на 3.990 милијарди форинти (7,5 одсто БДП -а).


"Недавне мере усмерене на подршку улагањима, отварању нових радних места и породицама дале су значајне резултате у економији. Да би се поново покренула економија, потребно је наставити са подржавајућом фискалном политиком ове године. Даљње стимулисање раста који је већ у току, помоћи ће нам и да остваримо привредни раст од 5,5 одсто ове године”, додаје се у саопштењу.


Централни буџет је крајем јула имао дефицит од 1.620,9 милијарди форинти, фондови за социјално осигурање били су у минусу 221,9 милијарди форинти, а засебни државни фондови имали су вишак од 39,1 милијарди форинти. У истом периоду годину дана раније, централни буџет имао је дефицит од 2.165,0 милијарди форинти.


Министарство је истакло да су приходи од пореза на добит, ПДВ-а, пореза на доходак грађана и доприноса за социјално осигурање били већи у периоду јануар-јул 2021. него у истом периоду лане. Међутим, на приходе је значајно утицала економска криза изазвана пандемијом корона вируса и бенефиције послодавцима, смањење пореза на социјалне доприносе са 17,5 одсто на 15,5 одсто, као и већи одливи за плате и повећање просечних зарада, додаје се.


Међу ставкама расхода, министарство је навело потрошњу на развој путева (172,9 милијарди форинти), транспортне програме (123,1 милијарду форинти) и подршку за повећање конкурентности (91,8 милијарди форинти), потребну због кризе изазване корона вирусом.

Kommentarer


bottom of page