top of page

Бeоград: Хрватска да објасни инцидент у Борову

Министар унутрашњих послова Србије затражио је од надлежних хрватских органа објашњење инцидента у Борову, када је јутрос група младића пролазила кроз то место с већинским српским становништвом, узвикивала антисрпске пароле, међу којима „Ој, Хрватска мати, Србе ћемо клати” и „Убиј Србина”.„Путем званичних канала, затражио сам од мојих хрватских колега да нам дају објашњење о инциденту као и да, ако је све што је на снимку дељеном путем друштвених мрежа истина, учине све да и такозвани навијачи 'Динама' и полицајци који су их чували, док су Србима претили смрћу, буду примерено кажњени”, навео је Александар Вулин у изјави за јавност.


Он је оценио да „усташко дивљање у местима у Хрватској где живе Срби није новост, па чак ни када им се смрт призива на православни Васкрс, али јесте новост да полиција Хрватске послушно следи силеџије и кукавице, док прете Србима у Борову селу клањем и убијањем”.


„Чињеница да постоје усташе, не говори ништа ни о Хрватима, ни о хрватској држави, али ако не буду кажњени и они и полицајци који их штите, то ће много говорити и о Хрватима и о хрватској држави, поручио је министар Вулин.


Председник Хрватске Зоран Милановић осудио је и назвао срамним данашње подстицање на насиље уз гнусан говор мржње против суграђана Срба у Борову, и упитао шта је тамо радила полиција, коју је назвао Пленковићевом и Пуповчевом, ако није превентивно штитила ред и закон, јавља Танјуг.


„Група мушкараца је у Борову подстицала на насиље користећи гнусан говор мржње против наших суграђана Срба. То је срамота и за сваку осуду. Али видео сам да им је тамо мирном вожњом асистирала и полиција. Полиција којом управљају заједно Пленковић и Пуповац. Шта је тамо радила полиција, ако није превентивно штитила ред и закон”, поручио је Милановић на Фејсбуку, а пренела Хина.


Милановић је додао да ће „још испасти да је он крив што Пленковићева и Пуповчева полиција у Борову није радила свој посао”: „Као што га није радила када је с гробља у Борову требало уклонити маузолеј непливачу Шошкочанину. Да, мени смета, као што би ми сметао споменик Максу Лубурићу. А некоме одговора да тај споменик буде тамо и провоцира. И да се ништа не чини”, нагласио је председник Хрватске.


Јутрос је у Борову, након што су положили венце на меморијалном споменику 12 припадника винковачке Специјалне јединице полиције који су 1991. година на данашњи дан погинули у сукобу са становницима Борова, двадесетак младића кренуло у колони кроз место. Они су узвикивали непримерене поруке међу којима и „Убиј Србина”, а цео инцидент је објављен на Фејсбук страници општине.
Comments


bottom of page