top of page

Вакс: У току је кампања против Орбана

ЦИА води кампању како би дискредитовала владу Виктора Орбана и изазвала нестабилност у Мађарској, рекао је лидер клуба младих републиканаца у савезној држави Њујорк Гавин Вакс у интервјуу за лист "Мађар немзет".Вакс је рекао да је "врло могуће да амерички званичници, попут амбасадора у Будимпешти Дејвида Пресмана и шефице Агенције САД-а за међународни развој (УСАИД) Саманте Пауер, раде на томе да се и у Мађарској деси украјински сценарио", алудирајући на промену власти у Кијеву из 2014. године.


„То је дефинитивно нешто што би многи од њих волели да виде и за шта многи у Стејт департменту, УСАИД-у и америчкој амбасади желе да створе услове", рекао је Вакс и додао да је у питању познат сценарио, али да се он сада спроводи у земљи која је амерички савезник.


„Ангажман ЦИА у таквим ситуацијама је познат сценарио. Али они се сада мешају у унутрашња питања државе која је НАТО савезник САД - то је веома погрешно. Они се не понашају као дипломате већ идеолошки, као активисти, зато што не сматрају Мађарску савезником у идеолошком смислу", рекао је Вакс.


Тај амерички политичар каже и да је "граница између невладиних организација и Стејт департмента веома замагљена", као и да они покушавају да део америчких дипломата промовише своју агенду: „То ће бити велики тест за Орбанову владу, али позиван знак је то што они у Мађарској нису нашли плодно тло за своје левичарске идеје", рекао је он.


Вакс је истакао да је, када је у питању сукоб у Украјини, Мађарска заузела прагматичну позицију и ставила сопствене интересе испред интереса глобалиста у Бриселу, Лондону и Вашингтону: „Сматрам да ће се, како време буде протицало, мађарска позиција у корист мира и преговора показати као оправдана. Бајденов одлазак у Кијев је био потпуно непримерен док се у Охају дешава озбиљна еколошка катастрофа. Наравно, у питању је део државе који је гласао за Трампа", рекао је млади републикански политичар.


Он је додао и да је јасно да неки људи у Америци, укључујући и чланове Бајденове породице, имају озбиљне економске интересе у Украјини, која је једна од најкорумпиранијих држава у Европи. Војна индустрија је такође "рат против тероризма заменила ратом против Русије", сматра он.


Вакс је рекао и да Мађарска представља модел десничарског популизма који би Републиканска партија у САД-у требало да прати како би се решили проблеми попут оних са којима се Запад суочава. Међу њих је убројао масовне миграције, отворене границе, глобализацију културе, нападе на јудео-хришћанске вредности, а као проблем споменуо је и трансродне идеологије.

Comentários


bottom of page