top of page

Вакцинација за многе обавезна

Иако је вакцинација сада обавезна и за запослене у Мађарском парламенту, то правило не важи за народне посланике, јер они нису запослени у том телу. Да би се решила проблематична ситуација, независни посланик Јанош Бенчик поднео је предлог да вакцинација буде обавезна за све посланике.


У Мађарској је влада дала право послодавцима да вакцинацију учине обавезном, као услов даљег останка запослених на радним местима. Према недавној одлуци шефа кабинета Народне скупштине, вакцину против корона вируса биће обавезни да приме и радници у парламенту. Међутим, како се испоставило, одлука се не односи на посланике који нису у радном односу у парламенту. Уз недостатак другог закона или одлуке Орбанове администрације, они нису обавезни да буду вакцинисани.


Као одговор на ову контроверзну ситуацију, независни посланик Јанош Бенчик поднео је предлог да вакцинација буде обавезна за све чланове парламента: „Мислим да у тренутној ситуацији ово није само опција за нас. То је наша дужност“, објавио је Бенчик на друштвеној мрежи.


„Знам да је велика већина мојих колега посланика већ примила вакцину у последњих десет месеци. Али, сада је време да предузмемо симболичан чин солидарности са нашим суграђанима који су се понашали одговорно у борби против епидемије и да охрабримо оне који још сумњају“, написао је посланик.


Бенчик позива парламент да буде храбрији од владе коју предводи Орбан, и за коју каже да је "тежину одлуке пребацила на рамена послодаваца".


„Преузмимо одговорност и будимо пример! Ако се продавачица или возач аутобуса могу натерати да се вакцинишу, онда би требало да се вакцинишу и посланици!“, закључио је Бенчик.


Иначе, запослени у многим мађарским фирмама већ су добили позиве својих послодаваца да се вакцинишу, јер ће у противном остати без посла. Међу њима су и запослени на највећем државном универзитету у Мађарској - ЕЛТЕ-у. У писму управе универзитета, невакцинисанима се даје могућност да то учине до децембра, после чега ће они који не приме вакцину бити упућени на једногодишње неплаћено одсуство. Ако се ни за то време не определе да се на овај начин имунизују, управа универзитета ће са њима раскинути радни однос, наводи се у допису.

Comments


bottom of page